Norský jablečný koláč: Vynikající sladký dezert ke kávě

Zdroj: Shutterstock

Také vám už na zahradě začala opadávat jablka a vy přemýšlíte, co s nimi letos budete dělat? Samozřejmě si můžete upéct starý dobrý štrůdl, co ale třeba také vyzkoušet něco nového?

Norský jablečný koláč je vynikajícím dezertem ke kávě. Po obědě jednoduše není nad to dát si kousek něčeho sladkého a posedět s rodinou nad šálkem dobrého pití.

Oblíbený jablečný pokrm

Takzvaný Eplekake je ve Skandinávii, především tedy v Norsku, velmi oblíbeným koláčem. Obecně mají Seveřané velmi rádi dezerty z čerstvého ovoce.

Příprava tohoto pokrmu je snadná, přesto se ale koláč liší od těch, na které jste u nás možná zvyklí. Vyzkoušejte si ho doma upéct i vy a sami pochopíte, co tím je myšleno.

Snadný koláč z jablek

Na norský jablečný koláč budete potřebovat hrnek změklého másla, hrnek cukru, půl hrnku mouky, prášek do pečiva, 2 vajíčka, 4 jablka, lžičku skořice a lžíci cukru na posypání.

Cukr s máslem ušlehejte do světlé nadýchané hmoty. Pomalu zašlehejte do směsi vajíčka, potom po částech přidávejte mouku a vše dobře promíchejte.

Směs nalijte do vyššího pekáče vymazaného máslem a vysypaného moukou. Jablka oloupejte, nakrájejte a zbavte jader. Plátky ovoce pak dejte na těsto co nejblíže k sobě.

Vše potom potřete máslem smíchaným s cukrem a skořicí. Koláč se peče na 180 °C asi 60 minut. Podává se obvykle ještě teplý, dá se ale konzumovat i za studena.

Zdroj: Hint of Healthy, Food, Norvegian American

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz