Taramasalata: Paštika z kapřích jiker pro opravdové gurmány

Zdroj: Shutterstock

Paštika byla dříve považována za sváteční jídlo, které jedli především bohatí lidé. V některých zemích je tomu tak ještě dnes. A jikry jsou obecně také pokrmem, který má vyšší pořizovací cenu. Je tak jasné, že taramasalata je jídlo především pro opravdové gurmány, kteří si za požitek rádi připlatí.

Taramasalata je tradiční řecký pokrm. Jde o jemnou paštiku, jejíž narůžovělou barvu mají na svědomí rozmixované kapří jikry. Paštika se konzumuje obvykle s tortillami jako předkrm před větší vzácnou večeří.

První den půstu

Pokud návštěvě naservírujete taramasalatu, znamená to, že si jí vážíte. Tento pokrm se jí kromě toho běžně také na takzvaně čisté pondělí, což je v Řecku první postní den.

Pokud si i vy chcete tohle luxusní jídlo dopřát, můžete si ho připravit i doma. Samozřejmě si budete muset pořídit kapří (nebo eventuálně i jiné) jikry, které jsou trochu dražší, za ten požitek to ale údajně stojí.

Jak na přípravu taramasalaty

Na přípravu paštiky budete potřebovat 100 gramů jiker, 300 gramů bílého pečiva (může jít i o starší chléb), 180 mililitrů olivového oleje, šťávu ze 2 citronů a jednu středně velkou červenou cibuli.

Z chlebu odstraňte kůrku a namočte ho do vody. Pak ho dobře vymačkejte a dejte do mixéru. Přidejte jikry, olej, citronovou šťávu a nakrájenou cibuli. Můžete směs osolit a opepřit.

Vše společně promixujte na řidší kaši. Tu potom podávejte na misce ozdobenou olivami, bazalkou a čerstvými rajčaty. Taramasalata se konzumuje s tortillami.

Zdroj: Taste Atlas, My Greek Dish, Real Greek Recipes, The Guardian

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz