Pommes Anna: Jídlo, které nese pojmenování po kurtizáně z 19. století, vytvoříte velmi snadno

Zdroj: Shutterstock

Pommes Anna je oblíbeným jídlem především ve Francii. Jedná se o jednoduchou přílohu k masu, která se rozšířila po celém světě. Na její přípravu navíc potřebujete jenom tři suroviny.

Pommes Anna je bramborový koláč, který je vytvořen tak, že připomíná vzhledově květinu. Jednotlivé tenké plátky brambor vypadají jako její okvětní lístky.

Pokrm z 19. století

Historie tohoto pokrmu je velmi netradiční. Podle webu Cooking pochází pravděpodobně z Francie z poloviny 19. století.

Tehdy pokrm poprvé vytvořil šéfkuchař Adolph Duglér. Ten jídlo pojmenoval po Anně Deslionsové, jedné z žen, které v místní kavárně bavily skupinu princů a dalších hodnostářů v soukromém salonu nad jídelnou.

Ačkoli někteří lidé nevěří tomu, že jídlo skutečně nese název podle jména nějaké náhodné kurtizány, je tato teorie nejpravděpodobnější. Anna prý byla výjimečná žena a kuchař si na ni tajně myslel.

Pokrm ze 3 surovin

Pokud si chcete pokrm připravit doma dnes, budete na to potřebovat pouze tři suroviny. Pommes Anna je jídlo, na které vám stačí brambory, sůl a trocha másla.

Brambory nejprve oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Ty potom začněte skládat do kulaté zapékací mísy nebo do pánve, kterou můžete dát do trouby. Skládejte je do tvaru spirály a to tak, že začnete od prostředka pánve.

Brambory poté potřete rozpuštěným máslem a osolte a dejte je zapékat na 30 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Výsledkem bude koláč připomínající svým tvarem květinu, který se po rozkrojení hodí skvěle například k pečenému masu.

Zdroj: Cooking, The Kitchn, The Domestic Man

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz