Chlebíčky patří na jakýkoli sváteční stůl. Je jedno, zda slavíte něčí narozeniny, nebo jste jen pozvali na menší společenskou událost pár kamarádů. Tímhle jídlem nikdy nic nezkazíte. A pokud na chlebíčky připravíte řáholecký salát, své hosty jistě potěšíte.
Řáholecký salát se dělal už v 70. a 80. letech minulého století. Tehdy jej miloval můj děda a babička jej připravovala tak často, že má recept na něj doslova vyrytý do paměti.
Před nějakým časem ho předala i mně. A jak se ukázalo, děda není jediný, kdo se po tomto jídle může utlouct. Podávám ho velmi často svým přátelům a milují ho úplně všichni.
Jak na řáholecký salát
Na přípravu salátu budete potřebovat 400 gramů šunkového salámu, 100 gramů celeru, 100 gramů kyselých okurek, šalotku, 2 feferonky, 150 gramů majonézy, 50 gramů hořčice, nálev z okurek, worcesterskou omáčku, trochu cukru, špetku soli a pepř.
Šunkový salám si nejprve pokrájejte na nudličky. Můžete ho také nastrouhat na struhadle. Měly by ho být větší kousky, aby byl v salátu výrazný.
Mrkev a celer dejte krátce povařit a poté je nakrájejte na malé kostičky společně s okurkami, šalotkou a feferonkami. Těch můžete dát do salátu více, záleží na vás, jak moc ostrý ho chcete mít.
Není potřeba jej zdobit
V misce smíchejte majonézu, hořčici, trochu láku z okurek, cukr, sůl a pepř. S touto směsí potom smíchejte salám a zeleninu. Nakonec přidejte worcesterskou omáčku.
Já někdy přidám ještě trochu chilli, opět ale záleží na tom, komu chci pokrm podávat.
Salát se dává na chlebíčky nebo jednohubky, není třeba jej nějak výrazně zdobit.
Občas k němu přidám kousek rajčete nebo třeba plátek vařeného vajíčka. Je však jen na vás, jak budete jídlo podávat přátelům či rodině vy.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová