Pečený čaj: zdravý ovocný nápoj, který zahřeje děti i dospělé

Pečený čaj si lze připravit z různých druhů ovoce (zdroj: Samphotostock.cz)

Pečený čaj je vlastně ovocná směs, ze které se připravuje horký nápoj. Ten je nejen zdravý, ale také zahřeje a navíc si jej oblíbí i mladší ročníky.

Původ pečeného čaje

Čajovník je rostlina, jejíž původní domovinou je východní a jihovýchodní Asie. Poprvé mohl být k přípravě nápoje použit v Číně, nicméně mohlo to být i v dalších oblastech této části světa. Jeho využívání se navíc rozšířilo i dále. Názvem „čaj“ nicméně začaly být označovány i další (horké) nápoje, jež neměly s listy čajovníku vůbec nic společného. Patří mezi ně i pečený čaj.  

Kde pečený čaj ochutnat?

Pečený čaj je (obvykle) horký nápoj, který se připravuje z ovoce a ovocné šťávy, ale může se jednat i o další ingredience. Pořídit si jej přitom lze v mnoha variantách. K dispozici tak máte produkty z různých druhů ovoce (rakytník, maliny, brusinky, švestky anebo jahody). Mnohé jsou navíc bez přidaných chemických přísad z čistě přírodních surovin. Dát si ho navíc můžete i v kavárnách anebo čajovnách.

Jednotlivé ingredience

Pečený čaj si samozřejmě můžete připravit i doma. Stačí smíchat různé druhy ovoce, cukr a koření (např. badyán, hřebíček a mletou skořici) a následně je tepelně upravit v pekáči v troubě. Do směsi se někdy používá také alkohol, přičemžnejčastěji se zřejmě jedná o rum. Tato směs se následně zalije horkou (či studenou) vodou a musí se ještě pořádně rozmíchat.

Pečený čaj z hlediska zdraví

Pečený čaj může zahřát v průběhu chladných měsíců, především se ale jedná o zdravý nápoj, ačkoli byste neměli používat hodně cukru. Navíc nebude ideální, pokud si pořídíte tuto směs s obsahem konzervačních látek nebo chemických barviv. Pokud si chcete připravit tento nápoj silnější, s alkoholem to rozhodně nepřehánějte. Ostatně bez alkoholu se jedná o výtečné pití pro děti.

Zajímavosti o pečeném čaji

  • Jestliže se chcete při přípravě pečeného čaje úplně vyhnout používání (rafinovaného) cukru, použijte hodně sladké ovoce.
  • Cukr je známý tím, že funguje také jako konzervant. Pokud jej tedy úplně vynecháte, měli byste pečený čaj spotřebovat co nejdříve.
  • Pokud naopak cukr použijete, můžete pečený čaj skladovat ve sklenici i několik měsíců.
  • Mezi sladké ovoce patří banány, ty ale při přípravě nepoužívejte, neboť v troubě zčernají a navíc ani nebudou dobré.
  • Pokud při přípravě pečeného čaje použijete třtinový cukr, bude nejen o něco zdravější, ale také směsi dodá karamelovou barvu.
Přidat na Seznam.cz