Cicchetti: Vše o speciálních jednohubkách, bez nichž si Benátčané nedokážou představit den

Cicchetti
Zdroj: Maurese / Shutterstock.com

Říká vám něco název ciccheti? Tak to zřejmě nepocházíte z Benátek, kde si bez této svačinky nelze představit den. Cicchetti by se daly přirovnat k našim jednohubkám, ale pro Benátčany mají mnohem hlubší význam.

„Cicchetti je lepidlo, které drží Benátky pohromadě,“ říká výrobce benátských masek Sergio Boldrin a dává tak jasně najevo, jaký význam zastává tento pokrm v životě Benátčanů.

České jednohubky po Benátsku

Požádejte Benátčana, aby definoval cicchetti a dostanete velké množství odpovědí. Nejblíže by k tomuto pokrmu měly naše jednohubky.

Správný Benátčan si nedovede představit den bez toho, aniž by se zastavil na sklenku vína a cicchetti.

Co však správné cicchetti obsahují? Všechno!

Vždy v rámci baru

Cicchetti může zahrnovat vše od klikatých mořských tvorů napíchnutých na párátka a smažené masové kuličky zvané polpette až po barevné polevy namazané na plátky bagety zvané crostini.

Co je u tohoto pokrmu důležité je způsob konzumace. Nejedná se o svačinku, kterou si vezmete s sebou ven a jíte ji za chůze.

Tento pokrm se jí zásadně na baru či u stolu a je součástí společenského posezení a konverzace.

Jak pokrm vznikl?

A proč tento pokrm vznikl? Pokud jste někdy byli v Itálii tak víte, že Italové nikdy nepijí nalačno. Ke sklence spritzu či vína automaticky dostanete chipsy či oříšky k zajedení.

„Čikéty“ nejspíše pocházejí z latinského „ciccus“, což znamená „malé množství“.

Počáteční nabídka byla jednoduchá sousta jako vařená chobotnice nebo natvrdo uvařené vejce s ančovičkou.

Později se však začal do výroby těchto jednohubek vnášet osobitý styl výrobců a vzniklo tak mnoho druhů.

Pití ve stínu

Pro zastávku na baru s vínem a cicchetti se v Benátkách ustálil název „ombra“. Když tedy jdete po Benátkách, můžete slyšet větu: „Andemo bèver un ombra.“ V překladu to znamená „pojďme se napít stínu“.

Ombra má hluboce místní původ a zrodilo se na slavném náměstí Sv. Marka.

„Lidé rádi postávali na náměstí a povídali si, ale klábosení pod sluncem v nich vyvolalo žízeň, takže prodejci vína na trhu začali nabízet malé skleničky vína ze svých stánků. Aby bylo víno v létě chladné, tito prodejci vína přes den přesouvali své stánky kolem zvonice na náměstí, aby zůstali v jejím stínu. Odtud název ombra neboli stín,“ vysvětluje jeden z místních.

Druhy cicchetti

Jak již bylo zmíněno, existuje mnoho druhů cicchetti. Seznámíme vás s některými z nich.

Fritti jsou smažené pochoutky a jsou jedním z nejběžnějších typů cicchetti. Zahrnují například obalované a smažené mini kuličky mozzarelly a arancini (malé kuličky rýže a mletého masa).

Crostini jsou plátky chleba s nekonečnou řadou pomazánek. Například paštika, rybí paštika, gorgonzola s medem a další.

A samozřejmě nelze opomenout cicchetti tvořené z ryb nebo jiného masa. Vzhledem k lokaci Benátek je zřejmé, že zejména rybí cicchetti jsou zde velmi oblíbené.

Zdroje: CNN Travel, Viator, Italspirits

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz