Nejkonzumovanější potraviny na světě: Vede rýže, oblíbená jsou i hotová jídla

Svetové_jidlo
Zdroj: Angyalosi Beata / Shutterstock.com

Přemýšleli jste někdy při jídle, zda danou potravinu jí i na druhé straně zeměkoule a zda je tam také tak oblíbená? A znáte nejkonzumovanější potraviny na světě? Některé by vás napadly, jiné vás možná překvapí.

Navzdory rozmanitosti a různým způsobům, jak vaříme naše pokrmy, existují některé potraviny, které si dokázaly vydobýt univerzální místo na našich jídelních stolech, a to bez ohledu na to, kde se nacházíme.

Vytvořit ucelený seznam jídel, která rezonují chuťovými pohárky po celém světě, je velmi složité.

Přece jen lze jmenovat některé, které se jí opravdu skoro úplně všude. Jeden takový seznam přináší například server Mashed.

Rýže

Tak tato surovina vás asi nijak nepřekvapí. Pro polovinu světové populace je téměř nemožné představit si jídlo bez rýže.

Čína stojí vysoko jako přední světový rýžový titán a produkuje ohromujících 148,277 milionů tun ročně v průměru, přičemž Indie není příliš pozadu.

Tyto dvě země však zároveň vedou i v konzumaci rýže a jsou následované zeměmi jako Bangladéš, Indonésie a Brazílie.

Pečivo a těstoviny

Další jídla, která nejspíše také byla na vašem seznamu. Ať se nacházíte na kterékoliv straně zeměkoule, tak pečivo a těstoviny budou vždy součástí vašeho nákupního vozíku.

Pečivo se liší jen ve složení a tvaru dle dané země, ale jinak máte jistotu, že skoro všude budou lidé snídat nějaké pečivo.

A pro zajímavost se například ve Spojeném království ročně spotřebuje 12 miliard sendvičů. To znamená, že zde lidé spotřebují 389 sendvičů za sekundu.

Stejně tak těstoviny. Od krémových carbonaras z Itálie po sýrové makarony v USA, bohatý hovězí stroganoff z Ruska nebo smažené nudle z východní Asie, každá kultura přijala těstoviny a tvarovala je tak, aby vyhovovaly její kultuře stravování.

Důkaz o konzumaci těstovin lze vysledovat již do roku 5000 před naším letopočtem. Tak dlouho toto oblíbené jídlo existuje.

Maso

Maso je samozřejmostí v každé zemi. Mezi ta nejčastěji vařená však patří kuře.

Například v roce 2020 tvořilo kuřecí maso 35 % z celkové světové produkce masa, což ho v tomto roce označilo za nejvíce produkovaný druh masa.

Mnozí považují drůbež za zdravější alternativu, zvláště když ji srovnávají s hovězím a vepřovým, proto se očekává, že celosvětová poptávka po kuřecím mase ještě dále poroste.

Kuřecí všestrannost v kuchyni tuto popularitu dále podporuje. Vepřové a hovězí maso jsou však hned v závěsu za kuřecím. Vepřové maso představuje 36 % veškerého zkonzumovaného masa.

Hovězí maso pak získává třetí příčku a představuje 22 % produkce masa.

A nesmíme zapomenout na ryby. Ryby významně přispívají k celosvětové výživě a dodávají 20 % průměrné živočišné bílkoviny pro přibližně 3,3 miliardy lidí.

Vejce a mléčné výrobky

Průměrná celosvětová spotřeba v roce 2018 činila 161 vajec na osobu ročně, což odpovídá třem vejcím za týden.

Vítězi v konzumaci vajec jsou Japonci se spotřebou 320 vajec na osobu za rok. Dalšími zeměmi s největší spotřebou vajec jsou Čína, Indie, USA, Indonésie, Brazílie, Mexiko, Japonsko, Rusko, Německo a Francie.

A mléčné výrobky jdou s vejci ruku v ruce a naleznete je také na jídelních stolech napříč zeměkoulí.

Ovoce a zelenina

Lidé po celém světe konzumují ovoce a zeleninu. Kdo jsou ale ti pomyslní vítězové? Za ovoce jsou to bezkonkurenčně jablka.

Pokud jde o národy milující jablka, Čína je nejen největším spotřebitelem na světě, ale je také největším producentem čerstvých jablek.

A vítězem z řad zeleniny jsou samozřejmě brambory. Zelenina původem z Jižní Ameriky si získala oblibu po celém světě.

Hned v závěsu za bramborami jsou rajčata, která tvoří univerzální základ mnoha jídel.

Hotová jídla

A jak jsou na tom hotová jídla? Jsou nějaká, která se jí po celém světě? Ano! Patří mezi ně pizza a polévka.

Jedno z nejjedlejších jídel na světě je stará dobrá polévka. Vzhledem k tomu, že se velmi snadno vyrábí, lze ji nalézt v různých formách po celém světě.

Pizza byla kdysi známá jako „jídlo chudého člověka“ kvůli její rychlé a snadné přípravě přidáním polevy na chleba.

Dnes je milována a konzumována celým světem, a to zejména v Itálii, kde si ji rád dá každý turista i místní.

Pro úplnost na závěr ještě uvedeme dvě položky, které najdete všude ve světě. Patří mezi ně káva a zmrzlina. Bez nich totiž nemůže žít nikdo.

Zdroje: Mashed, CEO World, Subtitue Cooking

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz