Na trhu je mnoho pálivých omáček, ale málokterá je známější než tabasco. Díky své jedinečné pikantní chuti se v průběhu let dostala mezi nejoblíbenější omáčky na světě. S tím její vynálezce rozhodně nepočítal.
Základní surovinou jedné z nejoblíbenějších omáček jsou papriky tabasco (Capsicum frutescens). Kromě nich se do ní přidávají pouhé dvě další ingredience, a to sůl a vinný ocet. Tato zdánlivě jednoduchá kombinace ovšem neměla jednoduchý začátek.
Vznik omáčky
Tradiční příběh říká, že omáčku „tabasco“ vytvořil Edmund McIlhenny. Jak uvádí The Spruce Eats, McIlhenny pocházel z Marylandu, ale kolem roku 1840 se přestěhoval do New Orleans v Louisianě, kde našel štěstí v bankovnictví. Válka a její následky však jeho podnikání zničily.
Na nějaký čas odešel do Texasu a poté se přestěhoval k rodině své ženy na ostrov Avery Island v Louisianě. Zde získal semínka papriky tabasco a zasadil je na své zahradě. Následně začal z paprik vyrábět omáčky. Papriky rozdrtil, smíchal je se solí a směs nechal měsíc zrát. Nakonec ji smíchal s bílým vinným octem a nechal zrát další měsíc. V roce 1870 získal McIlhenny na svou omáčku patent, začal ji prodávat na pobřeží Mexického zálivu a během několika let se stala populární po celé zemi.
Druhá verze příběhu
Jak už to tak bývá, ne všichni se na tomto příběhu shodnou. Někteří tvrdí, že McIlhenny převzal svůj nápad a možná i semena papriky z dřívější omáčky, kterou vytvořil podnikatel Maunsel White z oblasti New Orleans.
V článku v novinách New Orleans Daily Delta z 26. ledna 1850 se píše, že „plukovník White zavedl proslulou červenou papriku tabasco, nejsilnější ze všech paprik, které vypěstoval velké množství s cílem zásobovat své sousedy a rozšířit ji po celém státě“, píše The Spruce Eats. Z paprik tabasco vyráběl také omáčku na dochucení pokrmů, nikdy ji však neprodával.
Prodeje se chytili až dědicové rok po jeho smrti. Ani oni však nepožádali o patent, a tak bude tabasco navždy spojeno s Edmundem McIlhennym.
Recept na omáčku
Tabasco se má správně dělat z fermentovaných paprik, se kterými pracuje i následující recept z webu Chili Pepper Madness, ale není to nutné. Pokud chcete fermentaci vynechat, přeskočte rovnou na druhý odstavec receptu. V obou případech budete potřebovat 140 gramů papriček tabasco, ¼ lžičky soli a 1 hrnek bílého vinného octa.
Nahrubo nakrájené papričky dejte do sklenice. Poté smíchejte 1 litr nechlorované vody se 2 lžícemi soli (4% solný roztok). Nalijte na papriky jen tolik solného roztoku, aby je pokryl, a trochu je přitom přitlačte. Je důležité, aby papriky zůstaly po celou dobu kvašení zakryté solným roztokem, aby se nezkazily. Sklenici uzavřete a postavte alespoň na týden mimo dosah přímého slunečního světla. Sklenice často „vyprazdňujte“ tak, že trochu odšroubujete víčko, abyste vypustili část hromadících se plynů. Po 1 až 2 týdnech se aktivita kvašení sníží, nálev se zakalí a bude chutnat kysele.
Zkvašené papriky tabasco včetně nálevu nalijte do hrnce spolu s octem. Pokud používáte nefermentované papriky, kromě nich a octu přidejte do hrnce i sůl.
Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 15 minut. Omáčku nechte mírně vychladnout a poté ji rozmixujte v kuchyňském robotu. Směs sceďte a nalijte do lahví. Objem můžete upravit další vodou anebo octem.
Zdroj: The Spruce Eats, Chili Pepper Madness, Jimeto, Peace, Love, Garden
Autor: Dominika Jandorová