Curry kečup je pochoutka, bez které by nemohlo existovat jedno z nejoblíbenějších německých pouličních jídel. Říká se mu currywurst, což se do češtiny překládá jako kari párečky. Jde jednoduše o německé klobásky namočené právě v této ostřejší kečupové omáčce.
První currywursts se začaly objevovat po roce 1949 v Berlíně, píše Daring Gourmet. Někteří vojáci tam původně kombinovali kečup s kari a worcesterovou omáčkou. Nakonec se z toho stalo tradiční jídlo a dnes je curry kečup velmi oblíbený i v mnoha dalších zemích.
Raketový růst obliby
Původně šlo o jídlo chudých vojáků, kteří kombinovali to, co měli. Žili z minimálních přídělů. Podařilo se jim ale dát základ něčemu, co dnes můžete koupit v mnoha německých obchodech.
Curry kečup se dá sehnat i u nás, i když to není tak běžné. Pokud se vám to náhodou nedaří, nemusíte zoufat, jeho výroba je velmi snadná.
Jak na curry kečup
Na přípravu curry kečupu budete potřebovat 1 lžíci rostlinného oleje, 1 nakrájenou žlutou cibuli, 2 polévkové lžíce pikantního kari, 1 šálek rajčatového protlaku, 2 lžičky balzamikového octa, 2 lžíce medu, 1 lžičku worcesterské omáčky, špetku soli a vodu podle potřeby.
Pánev rozehřejte na střední plamen, dejte do ní olej a pomalu na něm restujte najemno nakrájenou cibulku. Když chytne zlatavou barvu, vmíchejte kari a minutu směs povařte.
Následně přidejte rajčatový protlak, ocet, med, worcesterskou omáčku a sůl. Vše přiveďte k mírnému varu a vařte asi 10 minut. Pokud je směs příliš hustá, přidejte podle potřeby vodu.
Curry kečup se hodí prakticky na všechna jídla jako kečup klasický. Můžete s ním dochutit grilované maso, párky, klobásky, použít ho do omáček. Vyzkoušejte si ho připravit doma a uvidíte, že se stane surovinou, která ve vaší kuchyni nesmí chybět.
Zdroj: Daring Gourmet, Culinary Ginger, Delighted Cooking
Autor: Šárka Cvrkalová