Máte rádi chuť uzeného masa? A patříte také k milovníkům ryb? V tom případě byste si doma měli vyzkoušet připravit vynikajícího uzeného lososa. Věřte tomu, že takový kulinářský zážitek rozhodně nezažijete každý den.
Uzeného lososa si doma můžete připravit velmi snadno. A nebudete k tomu vlastně ani potřebovat nic výjimečného. Kromě samotného rybího filetu si připravte pouze sůl a cukr.
Při uzení lososa je cílem dosáhnout dokonalé harmonie mezi rybím masem, solí a trochou sladkého nádechu, píše server Salt Pepper Skillet. Ten také následně radí, jaké věci jsou při procesu ty nejdůležitější, abyste dosáhli dokonalého výsledku.
Věci zbytečně nekomplikujte
Uzení lososa je jednoduché a jednoduše by se k němu také mělo přistupovat. V tomto ohledu mnoho lidí dělá chyby, když hledá v procesu nějaké složitosti.
Důležité je jen správně vyvážit poměr soli a cukru, použít při uzení to správné dřevo a potom si už jen vychutnat lahodný výsledek.
Jak na uzeného lososa
Filet lososa nejprve očistěte od kůže. Poté ho nasolte směsí cukru se solí v poměru 1:2. Nebojte si přidat větší vrstvu, ať je po vyuzení chuť opravdu výrazná.
Udírnu nastavte zhruba na 100 °C. Pro uzení použijte olšové dřevěné štěpky. Využijte také misky s vodou, která se bude odpařovat a v udírně vytvoří vyšší vlhkost. Díky tomu se maso nevysuší.
Losos se bude při této teplotě udit nejprve asi hodinu. Poté snižte teplotu o 20 °C a nechte ho ještě 30 minut dojít. V tuto chvíli ho můžete podávat a užít si zážitek, na který jen tak nezapomenete.
Zdroj: Taste of Home, Let The Baking Begin, The Roasted Root, Salt Pepper Skillet
Autor: Šárka Cvrkalová