Wuzetka, polský dort ze dvou vrstev piškotu a nadýchané šlehačky mezi nimi, má podle jedné z teorií symbolizovat silnici. Po ochutnání si určitě najde cestu i do vašeho seznamu nejoblíbenějších receptů.
Wuzetka je tradiční polský dezert pocházející z Varšavy. Dort se skládá z čokoládového piškotu, který je naplněný šlehačkou a pokrytý čokoládovou polevou. Obvykle se vyrábí z mouky, vajec, cukru, másla, kakaového prášku, šlehačky, rumu, želatiny a švestkového džemu.
Spodní vrstva se potře džemem a rumem, na ni se rozetře šlehačková směs a na ni se položí vrchní piškotová vrstva. Nakonec se celý dort polije čokoládovou polevou. Dort se obvykle zdobí kopečkem šlehačky a jednou třešní.
Proč wuzetka?
Existuje několik teorií, které se snaží vysvětlit původ názvu. My zmíníme dvě nejrozšířenější. Podle jedné z nich název wuzetka / W-Z pochází od silnice, která byla postavena ve Varšavě těsně po druhé světové válce. W znamená wschód–východ. Z znamená zachód–západ. Snadno uhodnete, že silnice spojovala západní a východní část města.
Dort Wuzetka skutečně vypadá jako silnice. Černá silnice (piškot) je rozdělena bílou čarou (krém). Některé polské hospodyňky zdobí bílou linkou uprostřed i vrchní část dortu.
Druhá z teorií říká, že název Wuzetka pochází ze zkratky WZC Varšavských cukrářských závodů (Warszawskie Zakłady Cukiernicze). Případně má jít o fonetickou transformaci zkratky WZK. WZK v kruzích polských kuchařů znamenalo „wypiek z kremem“ (polsky: pečené jídlo se smetanou). Časem se název zkrátil na pouhé WZ.
Recept na dort wuzetka
Tento recept na wuzetku vychází z webu The Polonist. Potřebovat na něj budete 7 vajec, 100 g hladké mouky, 200 g cukru, 10 lžic kakaového prášku, máslo na vymazání formy, 5 lžic rumu, 1 litr smetany ke šlehání, 2 lžíce želatiny, 5 lžic moučkového cukru, 200 g švestkového džemu – lze nahradit třešňovým džemem nebo džemem z lesního ovoce. Na čokoládovou polevu si připravte 100 g hořké čokolády, 3 lžíce másla a 3 lžíce mléka.
Smíchejte mouku a kakaový prášek. Vyšlehejte bílky, postupně přidávejte cukr a pokračujte ve šlehání, dokud hmota neztuhne. Přidejte jeden žloutek a šlehejte, dokud nezískáte nadýchanou hmotu.
Postupně přidávejte směs mouky a kakaa a při nejnižších otáčkách společně promíchejte. Formu vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem. Nalijte do ní těsto a pečte přibližně 30 minut při teplotě 170 °C. Vyjměte piškot z trouby a nechte ho 20 minut vychladnout, poté ho vyjměte z formy.
Nyní udělejte krém. Rozpusťte želatinu v 10 lžících horké vody a nechte ji vychladnout. V míse vyšlehejte velmi studenou smetanu. Když zhoustne, přidejte lžíci moučkového cukru a pokračujte ve šlehání. Když dostatečně zhoustne, přidejte vychladlou želatinu.
Když je dort dostatečně vychladlý, rozkrojte ho na dvě vrstvy. Spodní vrstvu potřete džemem smíchaným s rumem. Navrch rozetřete šlehačku. Na ni položte vrchní vrstvu dortu.
Na polevu zahřejte mléko s máslem, přidejte nasekanou čokoládu, chvíli počkejte a promíchejte. Čokoládovou polevou přelijte sestavený dort. Když poleva ztuhne, nakrájejte dort na stejně velké kostky. Každou porci ozdobte šlehačkou.
Zdroj: The Polonist, Taste Atlas, Polish Foodies, Taste is yours
Autor: Dominika Jandorová