Slovácká drkotina: Starší lidé věřili, že vyřeší mnoho jejich problémů. Připravte si tuto zabijačkovou pochoutku i vy

Zdroj: Shutterstock

Maso dříve patřilo spíše ke svátečním pokrmům. V některých oblastech se jedlo jenom v neděli, jinde se konzumovalo párkrát do týdne. Dobou, kdy si mohli lidé dopřát maso v hojné míře, bývaly zabijačkové dny. A během těch se také vyráběla takzvaná slovácká drkotina.

Jak připomíná server Jak v kuchyni, během zabijaček se lidé vždy snažili využít každý kousek poraženého zvířete. Kromě jitrnic a klobásek tak vznikaly i různé ovary nebo třeba právě drkotina, která je v některých oblastech známá také pod názvem huspenina.

Chutná a dobrá pro klouby

Česká televize uvádí, že drkotina byla vždy velmi oblíbeným jídlem, a to nejen pro svou chuť. Jedná se totiž o pokrm, který je dobrý pro lidské kosti a klouby. Starší lidé věřili, že vyřeší mnoho jejich problémů.

Na přípravu drkotiny budete potřebovat půl kilogramu vepřové kůže, černý pepř, nové koření, 200 gramů vepřového masa nakrájeného na kostičky, vepřový jazyk, 2 petržele, 2 mrkve, 1 celer, 2 cibule, 100 gramů vepřových jater, sůl, majoránku, 5 stroužků česneku a 2 lžíce octa.

Delší doba přípravy se vyplatí

Pokrm se sice připravuje minimálně 2 hodiny a potřebuje pak ještě čas na odležení, výsledek ale rozhodně stojí za to. Kůže nejprve zalijte vodou a vařte je s pepřem a novým kořením alespoň hodinu.

Pak přidejte maso a kořenovou zeleninu pokrájenou na kostičky a vařte vše dalších 25 minut. Nakonec vložte do směsi pokrájená játra, ta stačí povařit 10 minut. Pak vyndejte pepř a nové koření, vývar dochuťte majoránkou, česnekem a octem.

Poté nalijte směs včetně masa a zeleniny do formy, dejte na chladné místo a nechte ztuhnout. Drkotina se pak krájí na plátky a podává se s chlebem nebo k pečenému masu.

Zdroj: Slovácko na dlani, Magazín recepty, Jak v kuchyni, Česká televize, Recepty online

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz