V angličtině se jim říká crumpets. Jde o krásně nadýchané lívance, které se podávají s medem a ve Velké Británii bývají jednou z nejoblíbenějších snídaní. A my vám teď poradíme, jak si je můžete připravit doma.
V Británii jsou tyto lívance oblíbené už mnoho let. První zmínka o nich pochází dokonce už z roku 1382, píše server Crumpet Man. Tehdy se ale jídlo podobalo více chlebu než lívancům.
V 17. století se o crumpets začalo mluvit jako o palačinkách, které se nejčastěji konzumují s medem. I od té doby se sice pokrm výrazně změnil, je ale jasné, že jeho historie sahá opravdu daleko.
Nejde o muffiny
Podle serveru Crumpet Man je v mnoha zemích pokrm vnímán jako britské muffiny. Pravda ale je, že ty se běžně připravují ze zcela odlišného těsta. Nejvhodnějším označením tak jsou skutečně lívance.
Na přípravu crumpets budete potřebovat 1 šálek mléka, 3 šálky mouky, 2 lžičky cukru, čtvrt lžičky sušeného droždí, půl hrnku teplé vody, prášek do pečiva, olivový olej a máslo a med k servírování.
Snadná a rychlá snídaně
Ačkoli recept obsahuje droždí, není třeba nechávat lívance kynout. Proto jsou velmi rychle hotové a jsou ideální snídaní. Nejprve smíchejte droždí s cukrem a teplou vodou. Po pěti minutách přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva.
Do těsta následně zapracujte mléko a vytvořte řidší těsto. Pokud bude moc tuhé, můžete přidat mléko. Pak na pánvi na oleji tvořte nepravidelné malé lívance.
Ty se podávají přelité medem a s velkou porcí rozpuštěného másla. Někteří lidé si k nim ještě rádi dají džem nebo šlehačku, samo o sobě je ale jídlo poměrně sladké.
Zdroj: Recipe Tin Eats, The Spruce Eats, Crumpet Man
Autor: Šárka Cvrkalová