Vyhazujete při vaření ihned po oloupání slupky z cibule a česneku? Možná se vám to zdá jako hloupá otázka, co byste s nimi asi tak měli dělat jiného? Ve skutečnosti ale existuje mnoho způsobů, jak tento na první pohled odpad ještě v domácnosti využít.
Slupky z cibule a česneku mají velké množství vitamínů. Mnoho hospodyněk proto dává například do vývaru cibuli i se slupkou, aby se veškeré dobré látky vyvařily.
Cibulové i česnekové slupky jsou bohaté na vitamíny A, C a E, na draslík, vápník a fosfor, obsahují také hodně antioxidantů, uvádí Dr. Axe. Místo toho, abyste je vyhodili, najděte pro ně raději to správné využití.
Využití v kuchyni
Když pokrájíte cibuli pod pečené maso a namarinujete ho v česneku, můžete do pekáče před pečením přihodit i slupky ze zeleniny. Během tepelného procesu se do jídla uvolní mnoho pozitivních látek i chutí.
Farmers’ Almanac varuje, že slupky jsou nebezpečné při vdechnutí, než budete jídlo podávat ujistěte se tak, že jste všechny z pokrmu vyndali.
Koupel pro podrážděné nohy
Vitamíny a minerální látky obsažené ve slupkách mohou pomoci vašim unaveným nohám. Po dlouhém a náročném dni je zalijte horkou vodou, nechte spařit a potom v lázni nechte své nohy alespoň půl hodiny odpočívat.
Kromě toho, že dojde k úlevě od bolesti, pomohou látky ze slupek také na suchou kůži na patách, kterou potom z mokrých nohou daleko snadněji seškrábete pemzou.
Hnojivo pro vaši zahrádku
Cibulové a česnekové slupky jsou v neposlední řadě vhodné jako hnojivo pro vaše rostliny. Stačí je rozmixovat na prášek a pak je po lžičkách přidávat do hlíny do jednotlivých květináčů, nebo třeba na zahradě do záhonu, radí Only My Health.
Využití slupek je v domácnosti, jak vidíte, celá řada. Byla by tedy škoda je vždy hned hodit do koše, když mají takový potenciál, nemyslíte?
Zdroj: Dr. Axe, Farmers’ Almanac, Only My Health
Autor: Šárka Cvrkalová