Samahan: výrazný ájurvédský nápoj, který pomáhá (nejen) při virových onemocněních

Samahan (zdroj: Samphotostock.cz)

Samahan je nápojem z jižní Asie, který má opravdu velmi štiplavou chuť. Pomáhá ovšem s mnoha neduhy a podporuje imunitu, což je dnes opravdu důležité.

Původ samahanu

Zdravé nápoje z bylinek se odedávna připravují po celém světě. Nejenže totiž chutnají, ale zároveň mohou být účinnou prevencí proti různým chorobám a mohou je také pomáhat léčit. Mezi účinné bylinné nápoje patří i samahan, což je pikantní směs, která se původně pila v Indii ana Srí Lance. Po staletí je přitom součástí tradiční medicíny, která se nazývá ájurvéda.

Kde si samahan pořídit?

Tento bylinný nápoj už před mnoha lety opustil hranice Jižní Asie a dostal se do dalších částí světa, a to i mimo asijský kontinent. V současné době je velmi oblíbený i na Západě a pořídit si jej můžete také u nás, a to především v obchodech se zdravou výživou. K dispozici přitom máte balení o 10, ale také 100 kusech. Přesto bychom na začátek doporučovali menší balení, abyste se s jeho chutí nejprve seznámili.

Chuť a jednotlivé ingredience

Směs obsahuje celou řadu čistě přírodních ingrediencí. Patří mezi ně koriandr, zázvor, černý a dlouhý pepř, římský kmín anebo lékořice lysá. Z tohoto výčtu už je zřejmě patrné, že se jedná o chuťově opravdu výrazný nápoj, který asi nesedne úplně každému. Na druhou stranu záleží na tom, jak moc prášek zředíte vodou. Čím více vody použijete, tím méně výraznou chuť bude mít.

Samahan z hlediska zdraví

Samahan je ryze přírodním nápojem, který může pomoci s mnoha neduhy. Ve své domovině se pije pro podporu imunity a zároveň při prvních příznacích chřipky a nachlazení. Můžete jej tedy pít pravidelně. Pak bude mít navíc pozitivní účinky i na metabolismus a trávicí soustavu, za což mohou jednotlivé složky. Takový zázvor má např. kladný vliv na střevní mikroflóru.

Zajímavosti o samahanu

  • Tento bylinný nápoj tvoří celkem 14 rostlinných složek, které se v nezměněné podobě používají v Jižní Asii po staletí.
  • Samahan má opravdu výraznou chuť. Pokud jej málo zředíte vodou, bude chutnat velmi štiplavě, za což mohou jednotlivé ingredience jako zázvor.
  • Nápoj se na Srí Lance (dříve Cejlon) pije také s mlékem, které jej zjemňuje. Jde o vliv britské kolonizace Jižní Asie, neboť Angličané si oblíbili čaj s mlékem.
  • Samahan lze chuťově vylepšit rovněž medem. Pokud tedy chcete vyzrát na chřipku či nachlazení, můžete vyzkoušet právě tuto kombinaci.
  • Směs je v současné době oblíbená v mnoha částech světa. Vyváží se do Evropy, Přední Asie, Severní Ameriky, Austrálie i na Nový Zéland.
Přidat na Seznam.cz