Klasickou hnědou nutellu si nejspíš dovede představit každý. Jde o čokoládový lískooříškový krém, který se hodí na chleba i při pečení různých dezertů. Víte ale, že si doma velmi snadno můžete udělat nutellu také bílou?
Krém z lískových oříšků chutná skvěle. Je sladký, dá se mazat na pečivo, dají se z něj péct různé dezerty, hodí se na palačinky i lívance. Používat ho můžete v podstatě jako klasickou nutellu, je v něm ale výraznější chuť ořechů.
Nutella z bílé čokolády
Hlavní rozdíl mezi klasickou nutellou a tou bílou je v tom, jakou čokoládu použijete. Ta bílá chutná víc po másle a není v ní žádné kakao, takže nechá více vyniknout chuti oříšků, které jsou základem krému.
Bílé čokolády budete potřebovat 225 gramů. Dále si připravte 130 gramů pražených a loupaných lískových ořechů, špetku soli, 5 lžiček rostlinného oleje a vanilkový extrakt. Na doslazení můžete použít i javorový sirup.
Jak na přípravu bílé nutelly
Čokoládu rozlámejte na menší kousky a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. Mezitím lískové ořechy s trochou soli dejte do mixéru a rozmixujte je úplně najemno. Poté do nich přidejte vanilku a olej a řádně vše promíchejte.
Do vzniklé pasty vlijte ještě horkou bílou čokoládu. Vše míchejte, dokud vám nevznikne jemné ořechové máslo. To můžete ještě dochutit javorovým sirupem.
Nutellu dejte do lednice zhruba na 6 hodin. Poté by měla být dostatečně tuhá, zároveň ale tak akorát na namazání. Uchovávejte ji v chladu a spotřebujte ideálně do měsíce.
Zdroj: Texanerin, Mandi’s Making, Picky Eater
Autor: Šárka Cvrkalová