Na přípravě lívanců není na první pohled nic složitého. I tak ale mnozí dělají zásadní chyby, kvůli kterým se jim nakonec tohle jednoduché jídlo nemusí povést tak, jak by si představovali. Máme pro vás rady, díky kterým už nikdy nebudete mít s přípravou této snídaně problémy.
Mnoho lidí dělá při přípravě lívanců zásadní chyby. A může jít třeba i jen o to, že zbytečně dlouho mícháte těsto, protože lepek v něm potom způsobí, že jsou lívance gumové. Jakým dalším chybám se ještě vyhýbat?
Pozor na zásadní chyby
Lívance jsou jednoduchá a rychlá snídaně. To si myslí každý, ve skutečnosti byste ale měli po vytvoření těsto nechat zhruba 20 minut odpočívat, než z něj budete dělat lívance. Podle webu Eat This tím docílíte mnohem lepší výsledné chuti pokrmu.
Nikdy nepoužívejte těsto, které vám zbylo z předešlého dne. Těsto musí být vždy čerstvé. Samozřejmě je vám líto ho vyhodit a jídlo z něj můžete vytvořit, nečekejte ale potom zázračné výsledky. Takové lívance si dejte raději sami a nenabízejte je hostům.
K zásadním chybám patří i to, že lívance obracíte více než jednou. Tím pádem se z obou stran mohou přesmažit a zbytečně se obalit v oleji. Poslední častou chybou je to, že se při zdobení soustředíte pouze na marmelády a polevy.
Lívance nejsou jenom o džemu a tvarohu. Můžete je vylepšit také zmrzlinou, šlehačkou, ovocem, kousky čokolády nebo sušenkami.
Jak na dokonalé lívance?
Na přípravu lívanců budete potřebovat hrnek hladké mouky, půl hrnku mléka, 1 vajíčko, lžíci cukru, lžičku oleje, půl lžičky kypřicího prášku a něco na dozdobení.
Z bílku vyšlehejte sníh. Žloutek s cukrem rozmíchejte v mléce, potom spojte směs se sněhem a opatrně vmíchejte mouku s kypřicím práškem. Těsto nechte 20 minut odpočívat.
Poté rozehřejte na pánvi olej a lívance v něm smažte po obou stranách asi 3 minuty. Dejte je na talíř a zdobte tím, co máte rádi. Vhodné je použít lesní ovoce, opečená jablka se skořicí, nebo třeba oslazený tvaroh.
Zdroj: Lil’ Luna, Anna Banana, Eat This
Autor: Šárka Cvrkalová