Novak Djoković, tenisová legenda s již 23 grandslamovými tituly, na sebe poutá pozornost nejen sportovními úspěchy, ale také svým životním stylem. Strava je jedním z pilířů jeho úspěšné kariéry. Život mu změnilo hlavně vyřazení lepku.
Novak Djoković je ve svých 36 letech bezpochyby jedním z nejvýznamnějších a nejúspěšnějších tenistů své doby. Svůj 23. grandslamový titul ve dvouhře vybojoval na letošním ročníku French Open a předběhl tak „antukového krále“ Rafaela Nadala s 22. grandslamovými tituly.
Za všemi těmito úspěchy se skrývá nejen sportovní talent a pořádná dřina, ale také přísný stravovací režim. V podcastu „In Depth with Graham Bensinger“, jak píše HealthShots, se Djoković podělil o své stravovací návyky, kterým předcházely zdravotní problémy. Dříve totiž trpěl střevními a dýchacími potížemi, které několikrát zhatily dobře rozehraný zápas.
Bizarní test s chlebem
Jeden ze zápasů, ve kterém se Djokovićovi udělalo špatně, sledoval i lékař Igor Cetojević. Srbský tenista tehdy na Australian Open 2010 vedl o dva sety proti Jo-Wilfriedu Tsongovi, když se mu začalo špatně dýchat a během přestávky na toaletu zvracel. V posledních dvou setech vyčerpal své síly a získal pouze čtyři hry, zatímco Tsonga si došel pro vítězství.
Přihlížející Cetojević okamžitě vytušil, co se děje, a rozhodl se tenistovi pomoci. Domníval se, že Djokovićovy dýchací potíže jsou důsledkem nerovnováhy v jeho trávicím systému, která vyvolává hromadění toxinů ve střevech.
Cetojević provedl s Djokovićem velmi podivný pokus. Řekl mu, aby natáhl pravou ruku a levou si položil na břicho. Lékař poté zatlačil na Djokovićovu pravou ruku a řekl mu, aby se tlaku bránil. Síla, kterou Djoković pocítí, bylo podle lékaře přesně to, co by měl normálně zažít.
Poté Cetojević podal Djokovićovi krajíc chleba. Řekl hráči, aby si ho levou rukou přidržoval u břicha, zatímco on bude opět tlačit na jeho nataženou pravou ruku. K Djokovićově úžasu se paže zdála být znatelně slabší.
Vyřadil lepek a stal se světovou jedničkou
Když tenista zkusil po dva týdny držet bezlepkovou dietu, okamžitě se dostavily výsledky. Djoković se cítil lehčí, energičtější a spal lépe než kdykoli předtím. Když mu Cetojević po týdnu navrhl, aby zase zkusil jíst bagety, Djoković se opět začal cítit ospalý a malátný.
Po této zkušenosti přešel na bezlepkovou dietu natrvalo a během 12 měsíců se stal světovou jedničkou. Po roce 2016 svoji dietu ještě zpřísnil. Přešel na rostlinnou stravu a zcela vyloučil potraviny obsahující lepek, mléčné výrobky a rafinovaný cukr.
Současný Djokovićův jídelníček
Ve zmíněném podcastu srbský tenista popsal, jak z hlediska stravy vypadá jeho normální den. Hned po probuzení si dává sklenici teplé vody s citronem, aby pomohl tělu s detoxikací. Poté následuje celerová šťáva. Během dne preferuje lehčí jídla, jako je ovoce, zelenina a saláty.
Jeho oběd je často složen z komplexních sacharidů, které mu poskytnou dostatek energie na náročné tréninky. Ve svém jídelníčku se vyhýbá potravinám, které by spotřebovávaly příliš energie na trávení, a dává přednost pseudoobilovinám, jako je quinoa a proso.
Zdroj: HealthShots, Independent, Allergy Insight
Autor: Dominika Jandorová