Na Adama Ondru můžeme být jakožto Češi hrdí. Patří mezi nejlepší lezce na světě, je čtyřnásobným mistrem světa. On sám říká, že k dosažení jeho výkonů mu výrazně pomáhá jídelníček. Jakým způsobem se běžně stravuje a co jí před závody?
Je mu 30 let a na kontě má neuvěřitelné výkony. Bez zdravého stravování by jich ale prý rozhodně nedosáhl. On sám vaří velmi rád, prý si u toho příjemně odpočine a odreaguje se.
„Vařím bez receptů. Prostě jdu po supermarketu, podívám se, co mají za zeleninu a další suroviny, a z toho si pak udělám jídlo,“ svěřil se pro iDNES.
Řídí se čínskou medicínou
Adam Ondra si hlídá stravu, není to ale podle jeho slov tak, že by počítal kalorie nebo vážil každé jídlo. Spíše se snaží dodržovat určitá pravidla, o kterých hovoří čínská medicína.
„Podle čínské medicíny jsem spíše chladné konstituce, takže například v zimním období nesmím jíst moc syrové zeleniny a ovoce, protože by mi to bralo energii. Obojí si tak tepelně upravuji,“ vysvětluje.
Pro iSport pak doplnil, že stravování podle čínské medicíny na něj skvěle funguje a má ho už dlouhodobě ověřené.
„To, že konzumuji spíše tepelně upravenou stravu, dává mojí chladné konstituci pocit většího tepelného komfortu v chladných dnech. Důležité je také jídlo kombinovat se správným kořením a vynechat určité mléčné výrobky,“ říká.
Sklenice teplé vody
K snídani si Adam většinou dává ovesné vločky, které jí naslano. Podle jeho slov jsou vynikající. Důležité je doplnit je zeleninou a nějakým zdrojem bílkovin. Zeleninu a bílkoviny se snaží zařadit i do oběda, k večeři si pak dovolí menší množství sacharidů.
„Pro nás lezce jsou důležité zdroje bílkovin. Především na regeneraci. Občas míváme strach z nadbytku svalové hmoty. Proto se já osobně snažím zařazovat zhruba 25 gramů bílkovin na porci jídla,“ svěřil se v rozhovoru pro Institut moderní výživy.
Dodal, že masu se nevyhýbá a minimálně obden si ho dá. „Ale třeba 4 dny před závody se masu raději vyhnu a stravuji se spíš vegetariánsky a vegansky,“ doplňuje.
Pro Adama je samozřejmě důležitá také hydratace. Podle svých slov pije především vodu, někdy si dá čaj. Stejně jako zeleninu a ovoce, které si tepelně upravuje, i vodu v tomto případě pije podle čínské medicíny teplou.
„Na mou konstituci je jednoduše lépe stravitelná. Den obvykle nastartuji bylinkovým čajem, následně pak do večera vypiju třeba 3 litry teplé vody,“ uzavírá.
Zdroj: iSport, Climbing, iDNES, YouTube
Autor: Šárka Cvrkalová