Cumberlandská omáčka se zrodila ve Velké Británii na konci 19. století a svou sladkokyselou chutí výborně doplňuje slané pokrmy. Pokud máte rádi červený rybíz (případně brusinky nebo angrešt) a víno, určitě ji vyzkoušejte.
Cumberlandská omáčka se podává k uzeninám, zejména ke zvěřině, vepřovému, jehněčímu nebo krůtímu masu. Tato sladkokyselá omáčka tradičně obsahuje želé (popřípadě marmeládu) z červeného rybízu nebo brusinek, šťávu a kůru z pomeranče a citronu, pepř, hořčici, špetku soli a portské.
Některé verze receptu hořčici vynechávají, nebo používají suchou hořčici či dijonskou hořčici. Poměr želé z červeného rybízu a portského se napříč recepty velmi liší: někde je dominantní složkou želé, které se ředí jen trochou portského.
Druhým extrémem jsou pak recepty vyžadující 200 ml portského s pouhými 2 polévkovými lžícemi želé. V moderních receptech se někdy místo želé z červeného rybízu používá např. želé z kvajávy (druh ovoce).
Někteří tvrdí, že omáčka je pojmenována po vévodovi z Cumberlandu, bratrovi britského panovníka Jiřího IV., ale vzhledem k tomu, že zemřel v roce 1851 a první písemná zmínka o omáčce tohoto jména pochází podle Cook´s info až z roku 1904, může jít spíše o snahu atraktivně zdůvodnit název. Pravděpodobněji je jméno odvozeno od oblasti Cumberland v severní Anglii.
Recept na cumberlandskou omáčku
Cumberlandskou omáčku připravovali i Kluci v akci. Na jejich recept budete potřebovat 1 cibuli, 1 citron, 1 malý pomeranč, 1 lžíci hořčice, 3 lžíce červeného nebo bílého vína, 1 dl vývaru, 2 lžičky škrobové moučky, zázvor, pepř, 2 hřebíčky a 6 lžic rybízové nebo angreštové marmelády.
Nejprve poduste nakrájenou cibuli spolu se lžičkou nastrouhané citronové kůry a jemně nasekanou pomerančovou kůrou, dokud cibule nezměkne. Přidejte šťávu z citronu a pomeranče, hořčici a víno. V menším hrnci smíchejte škrobovou moučku s vývarem, aby vznikla hladká směs bez hrudek. Škrob s vývarem přilijte do omáčky.
Přidejte nastrouhaný zázvor, pepř, hřebíčky a marmeládu. Vše důkladně promíchejte. Omáčku duste dalších asi 30 minut, aby se chutě propojily a omáčka mírně zhoustla. Pokud je potřeba, přilijte trochu vody nebo vína.
Omáčku můžete podávat k uzenému masu, ke studené pečeni ze zvěřiny nebo třeba jenom tak k šunce.
Zdroj: Cook´s info, Kluci v akci, Food and Wine, Serious Eats
Autor: Dominika Jandorová