Plumlovský řízek: Nezaměnitelná moravská delikatesa, kterou lidé milují již přes půl století         

Zdroj: Shutterstock

Plumlovský řízek je gastronomická specialita, která si získala srdce mnoha lidí na Moravě. Ostatním se však může zdát kombinace řízku, volského oka, sýru a kečupu minimálně zarážející.

Plumlovský řízek je oblíbenou pochoutkou na Prostějovsku, v Olomouci i dalších moravských městech. Jak uvádí Deník, kořeny plumlovského řízku sahají do roku 1972, kdy ho poprvé svým hostům nabídl Jan Pácl. Jan Pácl byl zručný řezník a majitel pohostinství Jednota v Plumlově, kde chtěl svým hostům nabízet neotřelé pokrmy.

Od té doby se stal plumlovský řízek pevnou součástí nabídky a získal si srdce mnoha gurmánů. Ačkoli restaurace Pácl nyní nabízí moderní jídelníček, plumlovský řízek si zákazníci žádají stále.

Žádné kuřecí ani uzeniny

Tajemství vynikajícího plumlovského řízku tkví zejména v kvalitním těstíčku. To je připravováno z hladké mouky, vajec a mléka tak, aby byl řízek nadýchaný a lahodně křupavý. V těstíčku se následně obalí plátky vepřového masa a ty se osmaží.

K těstíčku se přidává ještě volské oko, na které se nasype nastrouhaný sýr. Vše se pak pokape kečupem. Plumlovský řízek se tradičně podává s vařenými brambory, ale můžete ho najít i s dalšími přílohami, jako jsou hranolky, krokety nebo šťouchané brambory.

Lidé si originální recept samozřejmě různě přizpůsobují, jak ale na webu Deník upozorňuje současný majitel Restaurace Pácl Jan Marek, na plumlovský řízek nepatří žádné uzeniny, těstíčko se smí skládat pouze ze tří základních ingrediencí a maso musí být jedině vepřové.

Recept na plumlovský řízek

Plumlovský řízek v roce 2022 oslavil své padesáté výročí a nadále se těší velké oblibě v moravských restauracích. Na tento řízek podle blogu Maková panenka budete potřebovat plátky vepřové kýty nebo kotlety, hladkou mouku, vejce, mléko, sůl, nastrouhaný eidam, kečup a olej na smažení.

Plátky vepřové kýty nebo kotlety naklepejte a osolte z obou stran. Smíchejte hladkou mouku, vejce a mléko. Těstíčko by nemělo být ani řídké, ani husté. Plátky masa obalte v těstíčku. Již během obalování si připravte pánev s rozpáleným olejem a následně na ní osmažte řízky z obou stran dozlatova.

Na usmažené plátky přidejte volská oka a posypte nastrouhaným sýrem. Lehce ozdobte kečupem a podávejte třeba s vařenými brambory.

Zdroj: Maková panenka, Deník, Lidovky

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz