Následující příběh a polévka odkazují na moudrost starých indiánů a jejich tradice. Kukuřice, fazole a dýně byly po staletí základem jídelníčku mnoha indiánských kmenů a legenda O třech sestrách alegoricky přibližuje způsob jejich výsadby.
Následující příběh je součástí sbírky legend, kterou sestavili studenti Centennial College v kanadském Torontu, uvádí RRC Polytech Library. Sestra v zeleném má představovat fazoli, sestra ve žlutém dýni a nejstarší sestra s dlouhými vlajícími žlutými vlasy a zeleným šátkem je kukuřicí.
Legenda zároveň odkazuje na indiánskou techniku výsadby, ve které se kukuřice, fazole a dýně pěstují dohromady. Vysoká kukuřice poskytuje podporu pro růst fazolí. Fazole vychytávají dusík ze vzduchu a přinášejí ho do půdy. Velké listy dýně chrání trojici tím, že stíní půdu, udržují ji chladnou a vlhkou a zabraňují růst plevelu.
Legenda O třech sestrách
Kdysi dávno žily na jednom poli tři sestry. Jedna byla tak malá, že se zpočátku uměla jen plazit, a byla oblečená do zeleného. Druhá na sobě měla šaty jasně žluté barvy, a když svítilo slunce a foukal jí do tváře jemný vítr, uměla sama utíkat. Třetí, nejstarší sestra, stála vždy rovně a vysoko nad ostatními sestrami a snažila se je hlídat. Nosila světle zelený šátek a měla dlouhé žluté vlasy, které jí ve větru vlály kolem hlavy.
Jednou přišel na pole malý indiánský chlapec. Uměl mluvit se zvířaty a sestry chlapce se zájmem pozorovaly. Koncem léta, kdy indiánský chlapec poprvé přišel na jejich pole, nejmladší ze sester zmizela. Její sestry ji oplakávaly až do podzimu, ale nevrátila se. Zanedlouho malý indián přišel na pole sbírat rákos na výrobu šípů. Té noci zmizela druhá ze sester, ta ve žlutých šatech. Teď už zbývala jen nejstarší sestra. Její zelený šátek vybledl a zestárl. Vlasy, kdysi dlouhé a zlaté, jí vítr rozcuchal. Dnem i nocí volala, aby se k ní sestry vrátily, ale neslyšely ji.
Jednoho dne, když bylo období sklizně, však malý indiánský chlapec uslyšel pláč třetí sestry. Bylo mu jí líto, vzal ji do náruče a odnesl do domku svého otce a matky. Na nejstarší sestru tam čekalo velké překvapení. Byly tam i její dvě ztracené sestry, které chlapec zaujal natolik, že se šly podívat, kde žije. Jeho teplá jeskyně se jim tak zalíbila, že se rozhodly, že teď, když se blíží zima, u něj zůstanou. Všechny sestry se rozhodly pomáhat chlapci s přípravou pokrmů a již se nikdy nerozdělily.
Recept na polévku tří sester
Polévka tří sester podle receptu z webu Food Hero se skládá z následujících ingrediencí: 1 a 1⁄2 lžíce rostlinného oleje, 3⁄4 hrnku mrkve nakrájené na kostičky, 1 hrnku nakrájené cibule, 4 stroužků česneku, 2 hrnků nakrájené dýně (čerstvé nebo mražené), 1 a 1⁄2 hrnku kukuřice, 1 a 1⁄2 hrnku vařených fazolí (čerstvé, mražené, nebo z plechovky), 1 plechovky nebo 2 hrnků nakrájených čerstvých rajčat, 3 a 1⁄2 hrnku vývaru, 1 lžičky kmínu a 1⁄4 lžičky pepře.
Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte mrkev a cibuli a restujte, dokud cibule nezačne mírně hnědnout, asi 8 až 10 minut. Přidejte česnek, dýni a kukuřici a pokračujte v míchání další 3 až 4 minuty. Přidejte fazole, rajčata, vývar, kmín a pepř. Nechte polévku přejít varem a poté snižte teplotu na minimum, dokud všechna zelenina nezměkne, zhruba 15 až 30 minut.
Zdroj: RRC Polytech Library, Food Hero, The View from Great Island
Autor: Dominika Jandorová