Pokud přemýšlíte o originálním dezertu, který jste ještě nezkoušeli, ale zaručeně vás nezklame, možná je právě panocha to pravé. Jde o sladký puding z hnědého cukru oblíbený především v zemích Latinské Ameriky.
U nás je jídlo známé jen minimálně. Je to ale rozhodně škoda, protože svou originální chutí dokáže příjemně překvapit. Doma si ho přitom zvládnete udělat i vy a není to nijak náročné.
Co je to panocha?
Panocha se obvykle vyrábí z celozrnné mouky, cukru a vody, často se ochucuje skořicí, muškátovým oříškem nebo vanilkovým extraktem.
V některých případech může být vyroben také z čokolády, kávy nebo ovoce, jako je ananas nebo mango. Tradičně se podává kolem Vánoc, vychutnat si ho ale můžete prakticky kdykoli. Podává se jako součást snídaně nebo svačiny.
Jak na přípravu panochy
Na přípravu panochy budete potřebovat 3 hrnky hnědého cukru, lžičku soli, hrnek hladké mouky, 2 hrnky celozrnné mouky, 4 hrnky vody a máslo. Podle chuti pak také skořici, vanilku a muškátový oříšek.
Ve velkém hrnci si smíchejte cukr a vodu. Přiveďte směs k varu a nechte cukr rozpustit. Během vaření vše neustále míchejte, aby se puding nepřipálil. Za intenzivního míchání do směsi postupně přidávejte obě mouky a následně na zjemnění máslo.
Předehřejte si troubu na 160 °C. Do pudinku zamíchejte koření a následně směs vylijte do pekáče vyloženého pečicím papírem. Puding zapékejte asi 10 minut.
Vznikne vám tvrdá placka, která by měla jít lámat na kousky. Ty se potom konzumují buď samotné, nebo se dávají například do kávy, aby ji dochutily a zároveň osladily. Panochu také můžete nabídnout dětem jako zdravější sladkost.
Zdroj: Taste Atlas, Delighted Cooking, Z Healthy Housewife, Coockin
Autor: Šárka Cvrkalová