Nakládaná červená řepa chutná skvěle k mnoha pokrmům. Její přípravu zvládne každý

Zdroj: Shutterstock

Nakládanou řepu dělám skoro každý rok. Většinou je velmi rychle pryč, protože ji u nás jíme skoro ke každému jídlu. Je skvělá k rizotu, šunkoflekům, ale třeba i k masu a bramborám nebo grilovaným jídlům. Ještě že je recept na ni tak snadný.

Červená řepa je významným zdrojem důležitých minerálů, především draslíku, hořčíku, železa, zinku, jodu, manganu a selenu. Najdete v ní také hodně vitamínu C.

Kromě toho, že si na ní pochutnáte, dostanete tak do těla velké množství důležitých látek. Proto byste měli mít i vy vždy doma v zásobě minimálně jednu sklenici.

Řepa ve sladkokyselém nálevu

Příprava nakládané řepy není nijak složitá. Potřebovat budete červenou řepu, nové koření, celý pepř, fenyklová semínka a bobkový list. Na nálev si připravte 2 litry vody, půl litru octu, lžičku soli a 150 gramů cukru.

Nejprve je třeba řepu uvařit. To může trvat i hodinu, je třeba, aby byla zcela měkká. Dejte ale pozor, ať ji nerozvaříte. Potom ji nakrájejte, já osobně volím kolečka, ale můžete klidně i na hranolky.

Chutná skvěle téměř ke všemu

Na nálev svařte 5 minut vodu, ocet, sůl a cukr. Pak do sklenic dejte řepu a veškeré koření a zalijte ji nálevem. Někdo přidává ještě několik stroužků česneku nebo křen, já mám radši, když vynikne více chuť řepy samotné.

Dno velkého zavařovacího hrnce vyložte látkovou utěrkou, naskládejte do něj sklenice a zalijte je vodou. Tu ohřejte na 80 °C. Po dvaceti minutách sklenice vyndejte a nechte vychladnout. Takto připravená řepa se hodí k mnoha pokrmům.

Zdroj: Autorský článek

Autor. Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz