Ryby jsou zdravé a člověk by je měl do jídelníčku zařadit alespoň třikrát týdně. Pokud vám už docházejí nápady na originální recepty, ve kterých byste toto maso využili, máme pro vás tip na norské rybí placky.
Recept na rybí placky je velmi snadný. Potřebujete na ně jen minimum surovin, navíc se dají připravit prakticky z jakéhokoli druhu ryby.
Placky jsou zdravé a výživné a konzumovat se dají jen tak samotné nebo jako hlavní chod třeba s bramborami a zeleninou.
Zdravá svačinka i oběd
Rybí placky mají vysoký obsah bílkovin a zároveň jen minimum nasycených tuků. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, vitamíny A a D a velké množství vápníku.
Jsou proto zdravou svačinkou i na cesty, protože se snadno zabalí do malé krabičky a můžete si je vychutnat třeba během túry.
Pokud k nim ale uděláte brambory nebo kaši, můžete je proměnit v plnohodnotný oběd.
Recept na rybí placky
Na přípravu rybích placek budete potřebovat 3 rybí filety bez kostí a bez kůže. Ideální je treska, pokud se ale rozhodnete pro jinou rybu, není to problém.
Dále si připravte 1/4 šálku plnotučného mléka, špetku mořské soli, muškátový oříšek, mletý černý pepř, 2 lžíce bramborového škrobu a olivový olej na smažení.
Rybu dejte do mixéru společně se všemi ostatními surovinami a vytvořte těsto, ze kterého půjdou uplácat menší placičky připomínající karbanátky.
Ty potom smažte v oleji po obou stranách dozlatova. Zda se rozhodnete jídlo podávat teplé, nebo studené, to je už jenom na vás.
Zdroj: Patricia Bannan, Kitchen Stories, Seafood Norway
Autor: Šárka Cvrkalová