Zálesácký chléb je snadné pečivo, který zvládne připravit úplně každý. Jednou z jeho výhod je, že se dá snadno udělat třeba i na grilu. Chutná tedy zcela jinak, než kdybyste ho vytáhli z trouby. A my vám poradíme, jak na jeho přípravu.
Příprava zálesáckého chleba je velmi jednoduchá. Jak název napovídá, pečivo je nejlepší konzumovat v přírodě, kde si k němu dáte třeba buřta pečeného na ohni.
Právě proto ho můžete připravit i na grilu a nepotřebujete k tomu ani žádné speciální ingredience. Většinu jich totiž jistě budete mít doma.
Recept na zálesácký chléb
Na přípravu chleba budete potřebovat 300 gramů pšeničné mouky, 200 gramů žitné mouky, vinný ocet, špetku soli, 15 gramů droždí, trochu kmínu a 350 mililitrů vody.
Do mísy si nasypte obě mouky, sůl, kmín a ocet a vše dobře promíchejte. Ve vlažné vodě rozmíchejte droždí, které následně pomalu přilévejte ke směsi. Začněte zpracovávat těsto. Půjde to pomalu a může to trvat i deset minut.
Do trouby nebo na gril
Zpracované těsto nechte půl hodiny odpočívat a kynout. Potom ho vyklopte na pomoučněnou plochu a zpracujte z něj bochník. Ten nechte ještě kynout a mezitím začněte rozpalovat gril.
Mělo by se jednat o kotlíkový model vybavený silnou kamennou deskou. V tom totiž bude horký vzduch proudit i z vrchní části a teplo nepůjde pouze zespoda od rozpálených uhlíků.
Samozřejmě v případě, že takovouto možnost nemáte, dá se využít i klasická horkovzdušná trouba v kuchyni. Zálesácký chléb pak sice nebude tolik chutnat po grilování, i tak bude ale křupavý a lahodný.
Zdroj: iDNES, Plný hrnec, Chippak Blog
Autor: Šárka Cvrkalová