Krekry ve tvaru rybiček známe pravděpodobně všichni. Každý z nás už je někdy měl u někoho na párty nebo je sám nabízel hostům. Chutnají po sýru a zdobí je mák. Napadlo vás někdy, že si je velmi snadno můžete připravit i sami doma?
Jsou oblíbené u nás i v zahraničí. Ačkoli se prodávají v mnoha tvarech, malé nafouknuté rybičky jsou pravděpodobně tím nejčastějším. Je jen na vás, zda ho zachováte, nebo sýrovým krekrům dáte zcela jinou podobu.
Jen několik ingrediencí
Sýrové krekry jsou velmi snadné. Navíc je doma můžete udělat v troubě nebo horkovzdušné fritéze i úplně bez oleje, budou tak zdravější než ty z obchodu.
Potřebovat na jejich přípravu budete jen 100 gramů másla, 100 gramů hladké mouky, 100 gramů tvrdého sýru (ideálně eidam), vajíčko, sůl a mák.
Rybičky, nebo jiný tvar?
Sýr si nastrouhejte najemno a smíchejte ho s rozpuštěným máslem a moukou. Přidejte žloutek z vajíčka, trochu soli a mák. Následně vypracujte pevné těsto, které nechte v lednici půl hodiny odpočinout.
Z těsta potom vyválejte na lince placku a z ní vykrajujte požadované tvary. Vykrajovátko rybičky možná doma máte od Vánoc, jinak se dá pořídit na internetu. V případě, že ho nemáte, nebo na rybičkách nelpíte, dělají se nejčastěji trojúhelníčky a kolečka.
Z těsta vykrájejte co nejvíce krekrů, které pak dejte na pekáč vyložený pečicím papírem. V troubě předehřáté na 180 °C pečte krekry asi 10 minut dokřupava. Uvidíte, že si na nich pochutnáte tak jako na těch kupovaných.
Zdroj: She Wears Many Hats, Half Baked Harvest, Bigger Bolder Baking
Autor: Šárka Cvrkalová