Vikingové se proslavili kvůli mnoha věcem. Kromě lodí a válečných výprav to byl také alkohol nebo to, že uměli skvěle využít možnosti, které jim příroda dala. Pekli proto skvělý chléb, který se v pozměněné podobě zachoval dodnes.
Je jasné, že dnešní možnosti se k těm z vikingských dob přirovnávat nedají. Takže i chléb, který si můžete doma upéct, bude značně jiný než ten originální. Jeho základ přesto pochází už zhruba z 10. století.
Jednoduchý, křupavý, chutný
Na přípravu vikingského chlebu budete potřebovat 3 hrnky celozrnné pšeničné mouky, 2 hrnky hladké mouky, lžíci jedlé sody, lžíci soli, vajíčko, 2 hrnky vody a hrnek ovesných vloček.
Ovesné vločky si rozdělte na dvě poloviny a jednu dejte stranou. Druhou smíchejte se všemi zbylými ingrediencemi. Těsto nejprve míchejte vařečkou, jakmile je tuhé, propracujte ho ještě několik minut rukama.
Nejlépe chutná trhaný a s medem
Z těsta nakonec vytvarujte bochník, který potřete vajíčkem a posypete zbylými ovesnými vločkami. Pak už ho jen stačí dát do trouby. Peče se na 180 °C zhruba hodinu.
Chléb po upečení nechte vystydnout, podávejte ho ale ještě trochu teplý. Abyste docílili vikingského efektu, můžete ho místo krájení trhat rukama.
Samozřejmě se za starých časů jedl se šunkou a zapíjel pivem, málokdo ale ví, že Vikingové také milovali sladké chuti. Chléb proto často jedli s medem.
Zdroj: Kids in the Kitchen, The Gingered Whisk, Rainy Day Mum
Autor: Šárka Cvrkalová