Blíží se narozeniny někoho z vaší rodiny a vy byste ho rádi překvapili dortem, ale nevíte, jaký zvolit? Máme pro vás skvělý tip, a to palačinkový dort! Je jednoduchý na přípravu a výborný chuťově.
Palačinky milují děti i dospělí na všechny možné způsoby. Proto s palačinkovým dortem nemůžete udělat chybu.
Třicetivrstvý dort
Vždy jste si přáli několikapatrový dort, ale tento sen se vám nesplnil? Splňte si ho teď díky palačinkovému dortu.
Díky následujícímu receptu totiž připravíte 15 vrstev palačinek doplněných o 15 vrstev krému, což dohromady vytvoří neuvěřitelných 30 vrstev dortu.
Budete potřebovat půl hrníčku teplé vody, 1 hrníček mléka, 4 vejce, 4 lžíce másla, 1 hrnek polohrubé mouky, 2 polévkové lžíce cukru a špetku soli.
Všechny ingredience rozmixujte v mixéru a následně upečte 15 palačinek tak, jak jste zvyklí. Pro účely dortu dělejte palačinky širší.
Na krém mezi jednotlivé palačinky bude potřebovat 16 lžic másla, 360 g kondenzovaného mléka, 240 g smetanového sýru a 2 lžičky vanilkového extraktu.
Vše rozmixujte a vznikne vám krém. A ted již vrstvíte palačinky a krém na sebe. Nahoru na dort můžete dát ovoce dle chuti.
Palačinkový tiramisu dort
Předchozí recept byl velmi jednoduchý a chutný. Pokud byste jej však chtěli povýšit na recept dokonalý, tak si udělejte palačinkový dort s chutí tiramisu.
Na palačinky si připravte 210 g mouky, 50 g cukru, čtvrt lžičky soli, 4 vejce, 4 žloutky, 120 g másla a 480 ml mléka.
Postup je stále stejný jako u předchozího receptu. Ingredience rozmixujete a následně upečete tolik palačinek, na kolik vám vystačí těsto.
Zatímco palačinky budou chladnout, udělejte si krém z následujícíh ingrediencí: 750 g mascarpone, 200 g smetanového sýru, 190 g cukru, 1 lžičky instantní kávy, 3 až 4 polévkových lžic amaretta.
Vše smíchejte dohromady a dejte do lednice na přibližně 30 minut, aby krém vychladl. Opět poté vrstvěte palačinky a pomažte je krémem.
Poslední palačinku můžete buď krémem jen pomazat, nebo můžete krém nazdobit, aby dort vypadal lépe.
Na závěr dort posypte kakaem a máte hotovo.
Zdroj: Natashakitchen, Bake to the roots
Autor: Soňa Jiroutová