Švýcarský salát mě naučila moje babička. Vždycky mi říkala, že za jejích mladých let šlo o oblíbené a velmi syté jídlo. Já si pamatuji, že poprvé jsem se na fazole s masem a zeleninou nadšeně netvářila, pak jsem ale ochutnala a jídlo jsem si zamilovala.
Salát se hodí na oběd i večeři. Jde o poměrně vydatné jídlo, ke kterému se obvykle přikusuje pečivo. Základem pokrmu jsou fazole, sýr, cikánská pečínka a nakládaná zelenina, díky které má jídlo svou typicky nakyslou chuť.
Retro salát
V dnešní době už se salát v mnoha rodinách nedělá. Jde o retro recept, jehož obliba pomalu, ale neprávem vymizela. My ho ale máme rádi i dnes. Pokud si ho chcete také připravit, není na tom nic složitého.
Potřebovat budete zeleninovou směs s houbami, ementál, bílé fazole, cikánskou pečínku, cibuli, sterilovanou kapii a okurky, olej, ocet, cukr, hořčici, sůl a worcestrovou omáčku.
Příprava švýcarského salátu
Bílé fazole uvařte doměkka a sceďte. Nakládané okurky i papriku nakrájejte na malé kostičky, stejně tak cibuli a maso. Vše dobře promíchejte a dejte do ledničky vychladit.
Mezitím si připravte zálivku. Smíchejte olej, ocet, hořčici, cukr, worcestrovou omáčku, popřípadě trochu pepře. Poté vše nalijte do vychlazeného salátu a dejte zpět do ledničky.
Švýcarský salát se konzumuje studený s chlebem, nejčastěji jako oběd nebo větší večeře. V lednici vydrží i několik dní a v létě je skvělým osvěžujícím jídlem.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová