Když se řekne muffin, většina z nás si představí košíček plněný sladkým těstem a zdobený šlehačkou. Anglické muffiny ale tuto představu nenaplňují. Dají se totiž konzumovat i slané. Jde o tradiční pečivo, které se v Británii jí především ke snídani.
Anglické muffiny jsou vlastně jemné nadýchané houstičky, které se po rozkrojení mohou podávat prakticky s čímkoli. Britové je milují naslano i nasladko. Připravte si je doma i vy, abyste pochopili, čím je toto pečivo v zemi tak oblíbené.
Sladké i slané
„Anglické muffiny patří k mým oblíbeným snídaním. A je jedno, zda jsou jen opečené na másle a podávané s marmeládou, nebo jsou z nich dělány tousty se sýrem a slaninou,“ píše na webu Preppy Kitchen John Kanell.
Z jeho slov je jasné, že tohle pečivo se dá konzumovat prakticky s čímkoli a každý si najde svou oblíbenou verzi. V některých případech se housky dokonce zdobí ovocem a šlehačkou.
Nic komplikovaného
Příprava anglických muffinů není vlastně nijak složitá. Potřebovat budete mouku, vejce, máslo, kvasnice, mléko, cukr a sůl. Nejprve si z teplého mléka, cukru a kvasnic připravte kvásek.
Po pár minutách do něj přidejte vajíčko a rozpuštěné máslo. V míse smíchejte mouku a sůl a následně do ní přidejte kvasnicovou směs. Zpracujte těsto, které nechte hodinu kynout. Následně z něj vytvarujte placaté bulky, které nechte ještě 10 minut odpočívat.
Potom je opékejte na rozpálené pánvi z každé strany zhruba 6 až 8 minut. Jakmile budou hotové, podávejte je ideálně ještě teplé. Je jen na vás, zda je budete konzumovat s marmeládou, ovocem nebo slaninou.
Zdroj: The Kitchn, King Arthur Baking, Preppy Kitchen
Autor: Šárka Cvrkalová