Nejspíš každý z nás už někdy viděl stánek se zmrzlinou, ve kterém se prodávala světle modrá příchuť označená jako šmoulová. A nejspíš každému se někdy stalo, že právě tuhle příchuť jeho děti za každou cenu musely mít. My vám teď poradíme, jak jim takovou zmrzlinu přichystáte doma.
Receptů na šmoulovou zmrzlinu existuje samozřejmě víc. Někdy se jedná o obyčejnou vanilkovou, která je jen obarvena potravinářským barvivem. Pokud ale chcete, aby modře nejen vypadala, ale měla také nějakou zvláštní příchuť, udělejte ji z borůvek.
Snadná šmoulová zmrzlina
Na borůvkovou šmoulovou zmrzlinu budete potřebovat asi 140 gramů borůvek, 500 gramů řeckého bílého jogurtu, 200 gramů salka, 2 hrsti malin a kornouty na zmrzlinu. Ty se dají dnes koupit běžně v potravinách.
Nejprve si dejte borůvky do mixéru a rozmixujte je na pyré. Pokud chcete, hrst si jich nechte stranou, těmi potom budete moci celou zmrzlinu na závěr ozdobit.
Jogurt vyklopte do cedníku vyloženého utěrkou a nechte ho dobře odkapat. Potom ho smíchejte se salkem a směs rozdělte na dvě poloviny.
Do té první vmíchejte borůvkové pyré, do té druhé pak opatrně celé maliny, popřípadě i borůvky, pokud jste jich předtím část oddělili.
Umělecké tvoření
Připravte si vyšší mísu, do které nejprve nalijete zmrzlinu, ve které jsou kousky ovoce. Uhlaďte její povrch do rovné plochy a potom krouživým pohybem navrch nalijte druhou část zmrzliny.
Tím vám vznikne zajímavé mramorování a šmoulí zmrzlina bude nejen skvěle chutnat, ale také vypadat. Misku s připravenou zmrzlinou dejte přes noc do mrazáku. Druhý den už jenom stačí nabírat kopečky a servírovat je do připravených kornoutů.
Zdroj: Cheese Curd in Paradise, Survive Parenthood
Autor: Šárka Cvrkalová