Pokud chcete žít skutečně zdravě, není důležité jen to, co jíte, ale také to, jak to jíte. Každé sousto, které dáte do úst, byste měli poctivě žvýkat. Jak dlouho ale jídlo kousat, než ho spolknete, a čemu všemu můžete správným žvýkáním předcházet?
Když jídlo žvýkáte, rozkládá se na menší kousky. Ty jsou jednak méně stravitelné, zároveň ale také po smíchání se slinami umožní vašemu tělu z nich extrahovat co nejvíce živin.
Menší kousky, žádné hltání
Podle serveru The Sun je základem pro správné žvýkání především také vhodné naporcování jídla. Do úst vkládejte vždy menší kousky, které se vám budou dobře zpracovávat.
Při jídle se také vyhněte používání mobilních telefonů nebo sledování televize. Soustřeďte se jenom na to, co konzumujete. Nehltejte, poctivě žvýkejte a jídlo si vychutnávejte.
Dodržovat číslo 32?
Web Healthline uvádí, že obecně bývá odborníky doporučováno si žvýkání počítat a ideální je dojít až k číslu 32. Server ale zároveň podotýká, že to není tak úplně pravda. Podle všeho vám stačí žvýkat každé sousto zhruba dvacetkrát.
Pokud se budete na žvýkání soustředit, sami poznáte, zda je po určité době jídlo už připraveno ke spolknutí. Správnou konzumací každého sousta si můžete ušetřit mnoho zdravotních problémů.
Když člověk pomalu jí, má dříve pocit, že je sytý a sní toho méně. To znamená, že jde o dobrý způsob, jak si během hubnutí hlídat kalorie. Podle serveru Futurity ale správné žvýkání může také snižovat hladinu cukru v krvi a pomáhat tak diabetikům.
Zdroj: Real Simple, Healthline, The Sun, Healthcare, Futurity
Autor: Šárka Cvrkalová