Je libo něco sladkého ke kávě? Tyto italské sušenky si zamilujete

Zdroj: Shutterstock

Italové milují kávu, a co se hodí k dobré kávě více než sušenky? Není proto divu, že právě v této zemi najdeme velké množství receptů na krásně křehké sušenky, po kterých se jen zapráší.

Pizzicati jsou jedním z nejoblíbenějších italských receptů na sušenky, a to z dobrého důvodu. Tyto sušenky plněné džemem jsou nadýchané, a ne příliš sladké.

Ke kávě se také skvěle hodí sušenky ve tvaru písmene S, v italštině nazývané „Esse Biscotti“. Díky rychlé a jednoduché přípravě máte za chvíli křehké sušenky k odpolednímu šálky kávy. Tak pojďme na to.

Sušenky „esíčka“

Na sušenky ve tvaru písmene S, podle receptu z webu An Italian in my kitchen, si připravte 3 velké žloutky (pokojové teploty), 1 velké celé vejce (pokojové teploty), 1/2 lžičky citronové kůry, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 2 1/4 hrnku hladké mouky, 1 špetku soli, 3/4 hrnku + 3 lžíce krystalového cukru, 1/2 hrnku + 2 1/2 lžíce másla (změklého).

V malé misce lehce vyšlehejte žloutky, celé vejce, citronovou kůru a vanilku. Do velké mísy nasypte mouku, uprostřed udělejte důlek a přidejte máslo, cukr, sůl a vaječnou směs. Vidličkou míchejte, dokud se těsto téměř nespojí, a poté ho přesuňte na lehce pomoučněnou rovnou plochu. Jemně prohněťte, aby se těsto ještě více spojilo. Zabalte ho do fólie a nechte hodinu odležet v chladničce.

Předehřejte troubu na 200 °C. Pečicím papírem vyložte dva plechy. Vyjměte těsto z chladničky a postupně odlamujte menší kousky těsta, tvořte z nich válečky a vytvarujte je do tvaru písmene S. Položte je na připravené plechy a pečte 10 minut.

Poté snižte teplotu na 150 °C a pečte dalších 10 až 15 minut nebo dokud lehce nezezlátnou. Nechte 5 až 10 minut vychladnout na plechu a poté přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly. Sušenky by se měly skladovat ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě. Takto uskladněné vydrží 3 až 5 dní.

Sušenky pizzicati

Na sušenky pizzicati podle webu The Mediterranean Dish budete potřebovat 2 hrnky hladké mouky, 1/2 hrnku moučkového cukru, 1/2 lžičky prášku do pečiva, kůru z 1 citronu, 140 g změklého másla, 1 lžičku vanilkového extraktu, 2 vejce a 1/3 hrnku jahodového džemu.

Ve velké míse smíchejte mouku, moučkový cukr, prášek do pečiva a citronovou kůru. Do mísy se suchými přísadami přidejte změklé máslo, vanilkový extrakt a vejce. Šlehejte ručním mixérem asi 3 až 4 minuty. Následně hněťte těsto, dokud se vše nespojí. Těsto přendejte na fólii a vložte ho na hodinu do chladničky.

Pracovní desku poprašte moukou. Těsto rozválejte na plát o tloušťce asi 0,5 cm. Použijte vykrajovátko na sušenky a vykrojte co nejvíce koleček. Přeneste kolečka na plech a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.

Do středu každého kolečka dejte malou lžičku džemu. Poté zvedněte boční strany a spojte nad marmeládou (sušenky budou připomínat dětskou zavinovačku, spojené však budou jen dvě strany). Pečte v troubě vyhřáté na 180°C 12 až 14 minut. Hotové sušenky vyjměte z trouby a přeneste na mřížku, aby zcela vychladly. Poté je poprašte moučkovým cukrem a podávejte.

Zdroj: The Mediterranean Dish, An Italian in my kitchen

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz