Vodní kámen trápí každou domácnost. Usazuje se především ve stojaté vodě a výrazný problém způsobuje u spotřebičů, jako jsou rychlovarná konvice nebo kávovar. Jak provést efektivní odvápnění, jak často ho dělat a jak se před vodním kamenem bránit?
Prevence je velmi důležitá. Vodní kámen se nejvíce usazuje v případě, že ve své konvici či kávovaru necháte vodu stát. Proto je důležité po každém použití všechnu tekutinu vylít a přístroj vysušit.
Čím častěji navíc budete provádět údržbu, tím větší máte šanci, že se vodního kamene nebude usazovat větší množství. V takovém případě je totiž často problém se ho zbavit. Raději tak odvápňujte častěji, a to minimálně jednou za 14 dní.
Zachraňte kávovar i chuť vaší kávy
Odstraňovat vodní kámen z kávovaru je důležité, protože bývá usazen v topných spirálách. To zvyšuje spotřebu elektřiny při ohřevu vody, po čase ale může také kávovar zcela vyřadit z provozu.
Druhý důvod je samozřejmě hygienický. Vodní kámen ovlivňuje kvalitu i chuť vašeho nápoje. A to jak ten v kávovaru, tak ten, který se usazuje v rychlovarné konvici.
Jak na odvápnění spotřebičů
Na odvápnění kávovaru i rychlovarné konvice se prodávají speciální tablety. Ty ale bývají mnohdy drahé a přitom stejně fungují i některé věci, které máte doma a můžete je běžně na záchranu spotřebiče využít.
Jde například o ocet a kyselinu citronovou. Obě dvě látky jsou chemicky kyselé a zdravotně nezávadné. Proto jsou pro odstranění kamene vhodnými. Při čištění konvice stačí ocet naředěný 1:1 s vodou několikrát vyvařit a poté konev ještě několikrát vyvařit pouze čistou vodou.
U kávovaru je nutné naředit ocet vodou 1:3, aby se nepoškodily topné spirály. Pak jen nechte vodu kávovarem protéct na běžný cyklus, nebo pusťte program čištění, pokud ho kávovar má.
Pokud budete o svou konvici i o kávovar pečovat pravidelně, není třeba kupovat drahé prostředky. Ocet a kyselina citronová jednou za čas odvedou skvělou práci. A vy si tak vždy budete moci vychutnat lahodnou kávu podle svých představ.
Zdroj: Country Living, Good Housekeeping, The Kitchn
Autor: Šárka Cvrkalová