Koka sušenky v České republice patří mezi oblíbené retro pečivo ke kávě. Jsou kulaté a na povrchu mají typické žebrování. Chutnají po kokosu a kakau. I když se dnes už tak často nevidí, někteří lidé na ně nedají dopustit.
Patříte také k milovníkům těchto starých sušenek a nedovedete si ke kávě představit nic lepšího?
V některých obchodech se koka sušenky dají koupit, můžete si je ale kromě toho také připravit doma. A je to velmi snadné.
Recept na koka sušenky
Příprava koka sušenek je opravdu velmi jednoduchá. Potřebovat budete 220 gramů másla, 100 gramů moučkového cukru, 240 gramů hladké mouky, 100 gramů kokosu, 2 žloutky, lžíci kakaa a vanilkový cukr.
Nejprve si žloutky ušlehejte společně s cukrem. Následně do nich přidejte máslo, potom také mouku, kokos, cukr a vanilkový cukr. Závěrem pak vmíchejte do směsi kakao.
Hmota, která vám vznikne, by měla jít velmi dobře tvarovat. Připravte si z ní kuličky, které vidličkou rozmáčknete na malé placky. Díky tomu vám v nich vznikne typické žebrování.
Za 20 minut hotovo
Sušenky se pečou v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 8 až 10 minut. I s přípravou těsta je tak máte za 20 minut hotové. Před podáváním je ale třeba je nechat vychladnout.
Pak už jen zbývá nasypat je na talíř, uvařit si k nim poctivou zrnkovou kávu a vychutnat si je jako za starých časů. Uvidíte, že velkou část svých hostů tímhle dezertem po obědě rozhodně potěšíte.
Zdroj: Vařila Myšička, Pradobroty, Recepty, Vaříme Dobroty
Autor: Šárka Cvrkalová