Původně se beleše dělaly sladké, dnes se ale na mnoha místech České republiky pečou slané i sladké. Ty úplně původní pochází z Hodonínska a i v současné době se recept dělá především na Moravě. To ale neznamená, že si ho nemůžete připravit doma.
Beleše jsou placky z kynutého těsta, které se dříve opékaly na rozpálených plátech kamen. Dnes se obvykle dělají nasucho na pánvi. Dříve se dělaly z máku nebo z trnkových povidel, protože šlo o suroviny běžně dostupné.
Sladké beleše
Na přípravu sladké verze receptu budete potřebovat kilogram hladké mouky, kostku kvasnic, 6 decilitrů mléka, krystalový cukr, 4 vejce, půlku Hery, olej, špetku soli a kelímek povidel nebo mák.
Mouku prosejte do velké mísy. osolte, přidejte jedno celé vejce a tři žloutky, Heru, olej a předem připravený kvásek. Těsto pak nechte zhruba 2 hodiny kynout.
Poté z něj velkou lžící vykrajujte bochánky, které položíte na pomoučněný vál a zabalíte do nich povidla nebo mák. Potom dáte placky péct na suchou pánev. Beleše na závěr potřete ještě povidly a posypte mákem nebo mandlemi.
Beleše naslano
Slané beleše připravíte prakticky úplně stejně. Místo máku či povidel do nich ale můžete zabalit například zelí, kousek uzeného nebo párek. Anebo je nechte jen tak prázdné, můžete je potom místo pečiva přijídat třeba k polévce.
Beleše jsou syté jídlo, které se hodí jako hlavní chod. Na stole ale vydrží poměrně dlouho a dají se konzumovat i studené. Je tedy jen na vás, kterou jejich formu zvolíte a jak a s čím je budete jíst.
Zdroj: Recepty, Český rozhlas Vysočina, Hobbymanie, Česká televize
Autor: Šárka Cvrkalová