Oříškový sirup se hodí do kávy, na palačinky i na ovocný salát. Rozhodně se ho doma vyplatí mít. V obchodě ho ale pořídíte jen výjimečně a navíc obvykle za drahé peníze. Připravte si ho raději doma.
Dá se připravit jak z ořechů, tak také jednodušeji z ořechového extraktu. My vám představíme obě verze, kromě toho vám ukážeme, že se dá sirup připravit také zcela bez cukru.
Ořechový sirup bez cukru
Pokud chcete dodat kávě ořechovou chuť, zároveň ji ale nemáte rádi příliš sladkou, připravte si z oříšků sirup zcela bez cukru. Ten se hodí i na palačinky a další jídla, kde vytvoří harmonii chutí, nicméně nebudete mít pocit, že jste přeslazení.
Na jeho výrobu budete potřebovat jen vodu a lískové ořechy. Ty nejprve upražte v troubě na 175 °C zhruba 15 minut. Každých 5 minut je promíchejte, aby se nespálily.
Následně by měly jít ořechy poměrně snadno zbavit tenké slupky, která by při tvorbě sirupu mohla překážet. Ořechy následně rozmixujte najemno a smíchejte s vodou. Nechte sirup několik hodin odstát a potom ho přeceďte přes plátýnko.
Sirup z ořechového extraktu
Sirup z ořechového extraktu sice nemá tak výraznou chuť ořechů, je ale připraven daleko rychleji a navíc je sladší, takže kávu nebo palačinky také osladí.
Potřebovat budete lžíci medu, ořechový extrakt, který pořídíte v běžném obchodě nebo na internetu a vodu. Všechny suroviny jednoduše smíchejte dohromady. Med dodá sirupu táhlejší konzistenci, nepřidávejte ho ale příliš.
Nechcete totiž, aby chuť medu byla výraznější než ta ořechová. Takto připravený sirup vám v lednici vydrží i několik týdnů. Pak už jen stačí používat ho ve svých oblíbených pokrmech.
Zdroj: Vessy’s Day, Texanerin, Chef of All Trades
Autor: Šárka Cvrkalová