Ravioli jsou plněné těstoviny, které jsou známé po celém světě. Jejich výhodou je, že si je můžete připravit pokaždé jinak.
Původ raviolů
Ravioli jsou plněné těstoviny, které pocházejí z Itálie. První zmínka o tomto pokrmu pochází ze 14. století, takže součástí italské gastronomie jsou už po staletí. Už ve 14. století přitom byly známé rovněž mimo Apeninský poloostrov, a to dokonce až na britských ostrovech. V současné době se jedná o jeden z nejznámějších italských pokrmů v rámci celého světa.
Kde ravioli ochutnat?
Ravioli v České republice sice nepatří k nejvyhledávanějším italským jídlům, přesto o nich každý minimálně slyšel. Aktuálně je můžete na našem území ochutnat nejen v italských restauracích, ale lze si je také pořídit v obchodech jako polotovar, a to v různých variantách. Jejich příprava navíc není ztížena nějakým složitým postupem, takže si je můžete udělat i doma.
Jednotlivé ingredience
Ravioli tvoří dvě vrstvy těsta, které jsou na okrajích spojeny a obsahují náplň. Ta může být velmi rozmanitá. Obsahovat mohou např. sýr (v samotné Itálii se často jedná o ricottu), ale někdy jsou tvořeny masovou náplní. Jednat se může i o zeleninu (např. špenát), případně o houby (hříbky). Vytvořit si je tak můžete na 100 a jeden způsob, záleží pouze na tom, co máte rádi.
Ravioli z hlediska zdraví
Ravioli patří k italské kuchyni, která je všeobecně považována za zdravou a lehkou. Její základ totiž tvoří kvalitní a čerstvé suroviny. Tím byste se také měli řídit. Pokud si chcete tyto těstoviny připravit doma, použijte kvalitní a čerstvé ingredience, což ostatně platí všeobecně. Sáhněte tedy po kvalitních sýrech či masu a pořiďte si čerstvou zeleninu.
Zajímavosti o raviolách
- Ačkoli se v češtině jednotné číslo prakticky nepoužívá, vězte, že jde o raviolo.
- Na světě existuje mnoho podobných jídel. V samotné Itálii se jedná o tortellini, na Maltě o ravjul a v židovské kuchyni o kreplach.
- Při šíření docházelo i k místním úpravám. Na některých místech USA jsou např. pečeny a smaženy a jedná se o oblíbený předkrm a svačinu.
- Ačkoli jsou ravioli nejčastěji čtvercového tvaru, mohou mít také tvar kruhový či půlkruhový.
- Tyto těstoviny nemusíte konzumovat samotné. Můžete si k nim např. připravit rajčatovou nebo boloňskou omáčku.