Velmi často se setkávám s názorem, že vězni se mají dobře – mají kde bydlet, dostávají uvařené jídlo a nic nemusí dělat. Jak je to ale ve skutečnosti s jídlem v českých věznicích?
Skutečnost, že bezdomovci se dopouštějí před zimou drobných deliktů, protože ve vězení mají teplé místo na spaní a jídlo, ta je známá. Ale nikdo by s nimi měnit nechtěl – ani to bydlení na ulici, ani tu stravu ve vězení.
Strava dle zásluh
Reálný pohled na pobyt ve vazbě přináší server O base. Takže kdybyste přemýšleli o tom, že se necháte zavřít, tady zde se dozvíte vše potřebné.
Jídlo dostávají vězni 3x denně a minimálně jedno z nich je vždy teplé. Vzhledem k tomu, že se údajně strava nedá ve většině českých věznic jíst, tak se vězni uchylují k nákupu ve vězeňských kantýnách.
Jak ale upřesňuje Český Fair Trade Institut, s jídlem třikrát denně to není tak jednoduché. Toto množství dostanou jen nepracující odsouzené osoby. Pokud vězeň pracuje, tak dle typu práce dostává 4–5 jídel denně.
Složité je to také se speciálními požadavky na stravu ze zdravotních důvodů. Toto musí vězeň doložit již před nástupem řediteli věznice a záleží na jeho posouzení.
Porce jsou ve vězení malé, a některým tak nestačí. Pak nezbývá vězňům nic jiného, než se uchýlit ke starému dobrému směnnému obchodu.
Přímo z věznice
Server iDNES zavítal v roce 2018 do příbramské věznice a popsal den a stravu místních vězňů. Ti, kteří pracují v kuchyni, nastupují do kuchyně v 6 ráno, aby připravili snídani.
„Před každým výdejem stravy jsou vybráni dva z řady odsouzených, kteří jdou na degustaci stravy. Dostanou ochutnávku, pokud nemají připomínky, zahajuje se výdej stravy,“ uvedla k vydávání jídel komisařka Milena Palková.
Výdej jídel probíhá skrz malé okénko, aby se vězni vzájemně neviděli a nežádali o větší porce.
A pokud někdo není spokojený s jídlem? Tak může podat podnět stravovací komisi, která zasedá jednou měsíčně, a ta jej vyhodnotí.
Jiný úhel pohledu
Jiný pohled na stravování českých věznicích přinesl deník Aha!, dle kterého je jídlo ve vězení stejné jako v restauraci.
Deník porovnal stravu ve věznici na Borech s tím, jak se zde jedlo dříve. Zatímco v roce 1929 měli vězni jídlo tvořeno zejména zeleninou a sotva vyšli, tak nyní mají každý den maso.
„Myslím si, že současný jídelníček na Borech je perfektní. Vězni mají i mléčné výrobky, sýry, maso, šunku, vejce, nechybějí jim bílkoviny. Jediné, co bych změnila, by bylo více čerstvé zeleniny,“ uvedla pro deník dietoložka Karolína Hlavatá, která dodala, že leckterý běžný občan jí hůře než vězni.
Zdroje: O base, Český Fair Trade Institut, iDNES, Aha!
Autor: Soňa Jiroutová