Královna Alžběta II. si na sladké nikdy nijak výrazně nepotrpěla. Měla ráda zeleninu a mořské plody. Přesto ale jeden sladký recept milovala. Byly jím lívance, o kterých dokonce psala v dopise z roku 1960 pro tehdejšího amerického prezidenta Dwighta D. Eisenhowera, uvádí server 30 seconds. Recept se díky dopisu dostal do amerického Národního archivu.
Od doby, co je Alžběta II. po smrti, poptávka po věcech s ní spojených stoupla, a stejně tak mnoho lidí zajímá, jaká jídla měla ráda.
I proto se v nedávné době stal recept virálním a dnes si lívance podle královny může připravit prakticky každý. Na přípravě jídla není nic složitého. Vyzkoušejte si i vy, jaké to je jíst jako královna.
Královské lívance
Na přípravu lívanců podle královny Alžběty budete potřebovat 3/4 šálku mouky, 4 lžíce cukru krystal, 1,5 šálku mléka, 2 vajíčka, lžičku jedlé sody, 3 lžičky vinného kamene a 2 lžíce rozpuštěného másla.
Postup je vlastně stejný, jako když děláte běžné lívance. Suroviny smíchejte dohromady a vytvořte z nich hladké tekuté těsto. Na rozpálené pánvi potom nasucho opékejte menší lívance.
Důležité je zdobení
Pokud se vám zdá, že prozatím se královské lívance od těch běžných příliš neliší, máte pravdu. Důležité ale je, jak je měla královna ráda podávané. Potrpěla si totiž na to, aby byly polévány javorovým sirupem a na talíři kombinovány s čerstvým ovocem.
Lívance musely být vždy dokonale nadýchané a naservírované tak, aby nejprve chutnaly očima. Naopak veškeré výrazné dochucování jako tekutou čokoládu, šlehačku nebo třeba zmrzlinu si Alžběta dokázala odpustit.
Vy si samozřejmě můžete doma královské lívance nazdobit podle svého gusta. Právě v tom je koneckonců jejich kouzlo: že si je každý může dopřát přesně tak, jak je má rád.
Zdroj: Aol, 30 seconds, Martha Stewart
Autor: Šárka Cvrkalová