Bešamelová omáčka neboli bešamel je velmi jednoduchá a může tvořit základ mnoha dalších pokrmů. Navíc si ji lze připravit zdravěji.
Původ bešamelové omáčky
Ačkoli je bešamelová omáčka tradičním pokrmem francouzské kuchyně, její původ musíme zřejmě hledat v jiné části Evropy. Omáčka z mouky, másla a mléka nazývaná Salsa Colla se připravovala v Toskánsku, tedy na Apeninském poloostrově, a do Francie se dostala v první polovině 16. století. Právě zde přitom dostala postupem času svou dnešní podobu.
Jednotlivé ingredience
Bešamel si nemusíte kupovat, protože se jedná o opravdu jednoduchou a rychlou omáčku, kterou si každý dokáže připravit doma. Stačí rozehřát máslo s moukou a následně směs zalít mlékem. Dochucuje se solí, ale především muškátovým oříškem, který je nedílnou součástí této receptury. Použít lze ale třeba také cibuli, jež omáčce dodá trochu odlišnou chuť.
Využití bešamelové omáčky v kuchyni
Bešamelová omáčka může mít rozmanitá uplatnění. Podává se např. k různým druhům masa, ale třeba také k těstovinám. Jedná se také o důležitou součást italských lasagní. Zároveň ji lze použít jako základ pro mnoho jiných omáček. Velmi se hodí do omáček s houbami a je součástí i proslulých receptů jako např. omáčky Mornay (bešamel se strouhaným sýrem Gruyère).
Bešamelová omáčka z hlediska zdraví
Bešamel lze jen těžkou považovat za součást zdravého jídelničku. Na druhou stranu jej asi zase tolik nezkonzumujete, takže se nejedná o zásadní problém. Ideálně byste ovšem měli použít kvalitní máslo a mléko. Tuto omáčku si přitom mohou připravit i lidé s intolerancí laktózy. Při její přípravě totiž lze použít i rostlinná mléka jako např. sójové, rýžové anebo kokosové.
Zajímavosti o bešamelové omáčce
- Ačkoli se základ pro bešamel zřejmě dostal do Francie z Itálie (viz výše), za „vynálezce“ omáčky bývá někdy považován francouzský finančník Louis de Béchamel, jenž žil v 17. století.
- Recept s názvem „bešamelová omáčka“ se poprvé objevil v kuchařce z roku 1733, kterou sepsal Vincent La Chapelle.
- Bešamel má v různých kuchyních různé názvy. V Itálii se mu říká besciamella, v Řecku besamel a za Atlantikem bílá omáčka.
- Bešamelová omáčka je základem i dalších známých pokrmů. Jedná se např. o hořčičnou omáčku anebo tradičního řeckého zapékaného pokrmu musaka.
- Před podáváním můžete do omáčky přidat čerstvou petrželku, která jí dodá zajímavou chuť.