Kung pao patří mezi asijské pokrmy, které zdomácněly i v české kuchyni. Ačkoli by se to nemuselo zdát, jedná se o dosti kalorické jídlo.
Kung pao a jeho původ
Kung pao je jídlo, které bez překvapení pochází z Číny. Konkrétně se původně jednalo o pokrm sečuánské kuchyně, tedy kuchyně jihozápadní Číny, která je známá pokrmy z drůbežího a hovězího masa, jež bývají hodně ostré. Často se zde totiž používá chilli koření a sečuánský pepř. Místní jídla tedy určitě nesednou každému, nicméně tato kuchyně je vyhlášená po celém světě.
Kde kung pao ochutnat?
Kvůli tomuto pokrmu rozhodně nemusíte vyrážet do Číny. I na našem území mát totiž dlouhou tradici. Běžně jste si ho mohli dát v restauracích už v 70. letech 20. století. I v současné době přitom na něj můžete vyrazit (nejen) do čínských restaurací a najdete ho rovněž v obchodech, a to od různých výrobců. Navíc si jej můžete připravit i doma.
Kuřecí kung pao a další varianty
Originální pokrm lze nazvat „kuřecí kung pao“, protože jeho základem je vykostěné kuře, které se nakládá do marinády (sójová omáčka, bílek kukuřičný škrob, sůl, rýžové víno) a následně restuje. Dalšími ingrediencemi jsou chilli papričky, sečuánský pepř, zázvor, jarní cibulka, loupané arašídy, ocet nebo cukr. Existují ovšem i další varianty. Na našem území se např. často používá vepřové maso.
Kung pao z hlediska zdraví
Ačkoli by se mohlo zdát, že se jedná o poměrně zdravý pokrm, není to tak úplně pravda. Při jeho přípravě se totiž používá spousta oleje, dále oříšky, škrob a ochucovadla obsahující mnoho cukru a tuku. Přílohou je nejčastěji rýže. Dohromady proto toto jídlo obsahuje velké množství kalorií (až 5 000 kJ), takže určitě není doporučováno při redukčních dietách.
Zajímavosti o kung pao
- Samotný název lze přeložit jako „pražené maso podle Pao-a“. O koho se jednalo? Některé zdroje uvádí, že šlo o generála, další se zmiňují o úředníkovi.
- V originálním receptu se nachází rýžové víno ShaoXing. Ačkoli u nás není úplně běžně dostupné, seženete ho v obchodech specializující se na asijské suroviny.
- Kung pao „hraje“ všemi chutěmi. Ačkoli je základem slaná chuť, zároveň se jedná o ostrý pokrm, který je nasládlý a kyselý.
- Na Západě se do tohoto jídla poměrně často přidává i zelenina jako např. paprika, mrkev nebo cuketa.
- Ochutnat je možné také bezmasou variantu. Na místo kuřecího masa se v nich běžně vyskytuje tofu.