Cottage je velmi zdravý sýr, který je typický nejen svou chutí, ale také konzistencí. Hrudky sýru v neslaném nálevu mají pro tělo mnoho pozitivních přínosů. Navíc si sýr snadno můžete připravit i sami doma.
Cottage je zdrojem kvalitních bílkovin, některých vitaminů a minerálních látek. Velmi dobře zasytí, zároveň je ale dobře stravitelný a neobsahuje příliš kalorií. Ten z obchodu není právě nejlevnější, vyrobit si ho ale můžete i doma.
Jak na domácí cottage
Na výrobu domácího sýru tohoto typu budete potřebovat pouze tři suroviny a potom něco málo na jeho dochucení. Základní verzi ale vytvoříte jen z polotučného mléka, octu a smetany.
Litr a půl mléka přiveďte k varu a přidejte do něj zhruba 4 lžičky octa. Začne se vám oddělovat syrovátka. V tu chvíli směs odstavte z plotny a nechte asi 5 minut odstát.
Přes plátýnko následně sceďte tekutinu, do sýru přidejte 3 lžíce smetany a vše pořádně promíchejte. Sýr pak nechte uležet v lednici. Druhý den je připraven ke konzumaci.
Dochucení podle vlastních preferencí
Cottage se obvykle konzumuje jen takto samotný a nedochucený. Samozřejmě si ho ale podle svých preferencí můžete různě upravit, nebo z něj třeba připravit pomazánku.
Kromě toho, že ho můžete osolit a opepřit, se z něj velmi často připravuje také například česneková pomazánka, vynikající je ale i v kombinaci s mletou červenou paprikou nebo nastrouhaným salámem.
Zdroj: Side Chef, Housewife How Tos, Seven Sons
Autor: Šárka Cvrkalová