Když se dělají oslavy u mých přátel, k nejtypičtějším pomazánkám na chlebíčky patří obvykle ta česneková nebo klasický bramborový salát na chlebíčky. U nás se ale tradičně dělá pomazánka turistická, kterou většina lidí ocení, protože je originální.
Turistická pomazánka je retro jídlo, které se dělalo už za starých časů. Jeho název pochází logicky od hlavní přísady, kterou je turistický salám. I když jde o jídlo starší, někdy je dobré si zavzpomínat a připravit si doma to, co dělávaly naše babičky.
Salám a tavený sýr
Na turistickou pomazánku nepotřebujete žádné speciální suroviny. Připravte si pouze 100 gramů turistického salámu, 50 gramů másla, 7 gramů taveného sýra, 2 lžíce tatarské omáčky, 4 lžičky hořčice, 3 vejce, 1 menší cibuli a 2 stroužky česneku.
Salám je velmi jemný, dobře se proto strouhá. Na struhadle z něj udělejte drobné nudličky. Cibuli si pokrájejte najemno, česnek prolisujte. Vajíčka uvařte a nakrájejte na kostičky.
Všechny suroviny potom smíchejte s tatarkou a hořčicí, přidejte máslo a tavený sýr. Vznikne vám pomazánka, která je vynikající na chlebíčky i jednohubky.
S velkým zdobením se netrapte
Dříve se turistická pomazánka konzumovala poměrně hojně. Nikdy se ale nijak výrazně nezdobila. Obsahuje totiž mnoho chutí, a bylo by tak zbytečné ji doplňovat o další.
V některých případech ji maximálně můžete vylepšit kolečkem vajíčka vařeného natvrdo nebo třeba snítkou petrželky. Obecně se ale konzumuje spíše nezdobená.
I tak ale na chlebíčcích vypadá reprezentativně a vy se ji nemusíte stydět podávat hostům. Jakmile ji navíc ochutnají, budou vědět, že ani na jejich oslavě by příště právě tahle pomazánka neměla chybět.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová