Královské příležitosti si žádají charakteristický pokrm a korunovace krále Karla III. nebyla výjimkou. Britský král si pro svoji korunovaci, která se uskutečnila 6. května, vybral svůj oblíbený quiche.
Recept na oblíbený koláč britského krále vytvořili Mark Flanagan, osobní šéfkuchař Karla III. a šéfkuchař královské domácnosti, a Lucy Wilsonová, hlavní cukrářka královské domácnosti.
Královská rodina ho sdílela na svých oficiálních webových stránkách, aby si ho každý mohl připravit doma. Popsala pokrm jako „hluboký quiche s křupavým, lehkým těstem a jemnou chutí špenátu, bobů a čerstvého estragonu. Jíst se dá teplý nebo studený se zeleným salátem a vařenými novými bramborami – ideální pro velký korunovační oběd!“
Recept na korunovační quiche
Na těsto budete potřebovat 1 šálek hladké mouky, špetku soli, 25 g studeného másla nakrájeného na kostičky, 2 lžíce sádla a 2 lžíce mléka. Na náplň si nachystejte 1/2 šálku mléka, 3/4 šálku tučné smetany, 2 středně velká vejce, 1 lžíci nasekaného čerstvého estragonu, sůl a pepř, 1/2 šálku nastrouhaného sýra čedar, 3/4 hrnku vařeného špenátu a 1/2 šálku vařených fazolí fava nebo edamame.
Mouku a sůl prosejte do mísy, přidejte sádlo a máslo a směs třete konečky prstů, dokud nezískáte strukturu připomínající strouhanku. Po troškách přidávejte mléko a spojte ingredience v těsto. Přikryjte a nechte 30–45 minut odpočívat v ledničce.
Na pomoučněné ploše rozválejte těsto do 5 mm silného kruhu, jehož průměr bude o něco větší, než je průměr horní části formy, ve které budete quiche péct.
Formu vyložte těstem, přikryjte a nechte dalších 30 minut odpočívat v ledničce. Předehřejte troubu na 190 °C.
Na těsto ve formě položte pečící papír, na něj dejte fazole a pečte 15 minut. Poté odstraňte papír i fazole. Snižte teplotu trouby na 160 °C.
Mléko, smetanu, vejce, bylinky a koření vyšlehejte dohromady. Na těsto rozprostřete polovinu nastrouhaného sýra, nasekaný špenát a fazole a bylinky, poté zalijte smetanovou směsí. Posypte zbylým sýrem. Vložte do trouby a pečte 20–25 minut, dokud není těsto hotové a lehce zlatavé.
Zdroj: Royal.uk, Allrecipes, Food and Wine, The Guardian
Autor: Dominika Jandorová