Brownies je sice extrémně sladký a kalorický dezert, jednou za čas ale člověk zhřešit musí. A pokud se jinak chováte vzorně a jíte především zdravě, užijete si čokoládovou buchtu o to víc. Já i moje rodina ji milujeme a nyní vám prozradím proč.
Jde vlastně o rozteklou a znovu upečenou čokoládu. Dezert je sladký, zamilují si ho děti a dospělí si s ním příjemně osladí život. A pokud ho před podáváním přelijete domácím karamelem, bude požitek ještě dokonalejší.
Recept na brownies
Na přípravu brownies budete potřebovat 350 gramů čokolády s vysokým obsahem kakaa, 250 gramů másla, 3 vajíčka, 250 gramů krupicového cukru, 85 gramů hladké mouky a kypřicí prášek.
Čokoládu spolu s máslem rozpusťte ve vodní lázni. Vejce vyšlehejte s cukrem do husté směsi. Pěnu vmíchejte do čokolády a přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Celou směs pak nalijte do formy vyložené pečicím papírem.
Troubu si předehřejte na 160 °C a dezert pečte zhruba 35 minut. Povrch brownies musí být na dotek tvrdý a suchý, ale vnitřek naopak velmi měkký, ten se bude na jazyku doslova rozplývat.
Domácí karamel
Brownies chutná skvěle samo o sobě. Pokud ale chcete zhřešit pořádně a vychutnat si extrémní kombinaci, přelijte ho ještě domácím karamelem. Jeho příprava je velmi snadná.
Potřebovat budete jen cukr, máslo a smetanu ke šlehání. 300 gramů cukru nechte v hrnci na mírném plamenu zkaramelizovat a dejte pozor, aby se vám nepřipálil. Následně přidejte máslo, nechte ho rozpustit, a nakonec přilijte smetanu.
Po ztuhnutí by měl mít karamel konzistenci husté omáčky, která půjde na brownies krásně nalít. Dozdobit pak dezert můžete ještě zmrzlinou. Hodí se k němu teplá i ledová káva.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová