Někdy je dobré připravit si salám domácí, protože pak člověk alespoň přesně ví, co do něj dává. U těch kupovaných si nikdy nemůžete být složením jisti. Boloňský salám neboli parizér je salám s kousky papriky a výraznou chutí bylinek, který si doma připravíte velmi snadno.
Sice je jednodušší jít a koupit si salám v obchodě, někdy si však člověk říká, že se všemi těmi surovinami to možná vyjde i levněji. Na domácí kvalitu a chuť salámu poctivě vyrobeného vlastníma rukama ale nic nemá.
Kvalitní suroviny
Při přípravě parizéru budete potřebovat především kvalitní suroviny. Při jejich výběru si tak dejte dobrý pozor.
Kromě kuřecích prsou si připravte také uzenou slaninu, kapii, sůl, pepř, petrželku, mletý koriandr, fenykl a mletý kmín. Všechno koření je velmi důležité pro výslednou chuť salámu, zároveň je ale třeba to s ním nepřehnat.
Snadný postup
Na přípravě parizéru není vlastně vůbec nic složitého. Maso nejprve namelete mlýnkem najemno společně se slaninou. Přidáte sůl, pepř, koriandr, kmín a fenykl a následně také velmi najemno pokrájenou kapii.
Všechny suroviny důkladně promíchejte a vložte je do sáčku na sulc. Takto připravený salám dejte do vařící vody, stáhněte plamen na minimum a vařte ho zhruba hodinu.
Uvařený salám pak vyjměte a v sáčku nechte vychladnout. V lednici vydrží poměrně dlouhou dobu a můžete si ho vychutnat kdykoli. Salám z obchodu se mu rozhodně nevyrovná, což zjistíte už při prvním soustu.
Zdroj: All Recipes, Meats and Sausages, Bradley Smoker, Big Oven
Autor: Šárka Cvrkalová