Listové těsto se dá koupit prakticky v každém obchodě a je základem pro celou řadu sladkých i slaných pokrmů. Daleko více ale své známé ohromíte, když připravíte třeba závin nebo slané šneky se slaninou z těsta domácího. Chuťově bude totiž stokrát lepší než to kupované.
Příprava domácího listového těsta dá sice trochu víc práce, než když si koupíte to hotové, na druhou stranu je ale jejich chuť nesrovnatelná. A hlavně každý, kdo doma zkoušel něco péct, ví, že vlastní výrobky chutnají nejlépe.
Snadná příprava
Na domácí listové těsto budete potřebovat 250 gramů hladké mouky, 250 gramů másla, půl lžičky soli, 125 mililitrů studené vody, potravinářskou fólii na zabalení, vál a váleček.
Mouku promíchejte se solí a vodu si dejte vychladit do lednice. Vychlazené máslo nakrájejte na kostičky a nastrouhejte je na hrubším struhadle.
V mouce se solí udělejte důlek, do toho dejte máslo a udělejte ze směsi drobenku. Do té potom pomalu přilévejte vychlazenou vodu. Je třeba ji přidávat po troškách a těsto tvořit postupně. Vzniklé těsto pak zabalte do fólie a nechte odležet v lednici.
Slané i sladké
Po několika hodinách v lednici těsto vyndejte na kuchyňskou linku a nechte ho přijít do pokojové teploty. Potom si posypte vál moukou a těsto na něm válečkem rozválejte. Z takto připraveného listového těsta následně můžete tvořit vše podle své vlastní fantazie.
Listové těsto se skvěle hodí například na štrůdl nebo plněné sladké kapsičky. Závin se z něj dá ale udělat také slaný. Záleží tedy už jen na vás, jak ho nakonec využijete. Každopádně si ale konečný produkt vychutnáte daleko více, než kdybyste si těsto koupili.
Zdroj: An Italian in My Kitchen, Preppy Kitchen
Autor: Šárka Cvrkalová