Pokud chystáte nějakou oslavu nebo jinou společenskou akci, nejspíš přemýšlíte o tom, jak nazdobíte sváteční stůl. Kromě mističek s brambůrky nebo sladkými pochutinami jsou velmi oblíbené také obložené talíře se sýrem.
Sýry jsou oblíbenou pochutinou. Pokud je ale chcete připravit na talíř, kromě toho, že je musíte umět hezky nakrájet a naaranžovat, je dobré také vědět, s čím je kombinovat.
Obvykle se k nim může přidat na talíř mandarinka nebo hroznové víno, sýry jsou ale ideální především v kombinaci s ořechy. Víte, ke kterým druhům se jaké hodí? Pokud ne, my vám poradíme.
Slané ke sladkým
Kombinace slané a sladké chuti se na první pohled možná zdá jako nelogická věc, ve skutečnosti se ale tyto dva protiklady přitahují a dohromady působí opravdu skvěle. Proto je naším tipem číslo jedna dvojice pekanové ořechy a balkánský sýr.
Měkký sýr, který se používá především do řeckých salátů, je výrazně slaný, s jemnými a sladkými pekanovými ořechy ale vytvoří harmonii dokonalých chutí. S touto kombinací rozhodně své hosty nezklamete.
Suché ořechy ke zralým sýrům
Vlašské ořechy nebo třeba lískové oříšky jsou suché a tvrdé. Skvěle se hodí ke zralým sýrům, jako jsou například čedar nebo další druhy ovčích sýrů. Příkladem, který je běžně k zakoupení v obchodech, je blaťácké zlato.
Vlašáky můžete zkombinovat také s krémovými sýry, v takových případech se doporučují pokapat například mandlovým olejem nebo medem či javorovým sirupem.
Pistácie a ovoce
Závěrem jsou tu pistácie, které jsou v poslední době čím dál oblíbenějšími ořechy. Ty skvěle sedí ke světlým krémovým sýrům a ideální je, když je ještě doplníte ovocem.
Nejčastěji se používá hroznové víno, nakrájet ale můžete třeba také jablka nebo mandarinky. Opět není od věci ani použití medu, který celou kombinaci ještě o něco zjemní.
Zdroj: Snack Firts, The Wisconsin Cheeseman
Autor: Šárka Cvrkalová